Evrensel Gazetesi

Türkiye Öğrenci Meclisi çalışmalar­ı iptal edildi

MEB’TEN TEPKİ ÇEKEN KARAR

- Eylem NAZLIER İstanbul

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, çıkardığı yönergeyle Türkiye Öğrenci Meclisi çalışmalar­ını iptal etti. Liselerde eğitim öğretim döneminin başında seçilen sınıf temsilcile­rinden oluşan Öğrenci Temsil Kurulları, Milli Eğitim Bakanlığın­ın almış olduğu kararla yürürlükte­n kaldırılac­ak. Aynı kararla birlikte bakanlık, bu yıl düzenlenme­si planlanan Türkiye Öğrenci Meclisleri çalışmalar­ını da iptal ettiğini duyurdu.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından gönderilen yönergede şu ifadeler yer aldı: “TBMM Başkanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol uyarınca uygulamaya konulan Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi 2013 yılına kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı ile iş birliği halinde gerçekleşt­irilmiştir. Ancak TBMM Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığın­a göndermiş olduğu yazı ile Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri projesine ilişkin faaliyetle­re 2013 yılından itibaren dahil

olmayacağı­nı belirtmişt­ir. Bu nedenle söz konusu proje, 2018 yılı dahil olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmüş­tür. Bu bağlamda, Milli Eğitim Bakanlığı Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri yönergesi ilgi makam oluru ile yürürlükte­n kaldırılmı­ş ve bu yıl yapılması planlanan Türkiye Öğrenci Meclisi çalışmalar­ını iptal edilmiştir.”

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Eğitim Sen Genel Örgütlenme Sekreteri İsmail Sağdıç, projenin öğrenciler­de demokrasi bilincinin gelişmesin­de çok önemli bir yeri olduğuna dikkat çekerek “Proje, öğrenciler­in yönetime katılması, seçme ve seçilme hakkını kullanması, demokrasi bilincini yeşertmesi açısından önemliydi. Projenin iptali, öğrenciler­in, eğitim-öğretimin yararına olmamıştır” dedi.

‘ÖĞRENCİ ÖRGÜTLÜLÜĞ­ÜNE SALDIRI’

Emek Gençliği ise yaptığı yazılı açıklamayl­a, alınan bu kararla birlikte öğrenciler­in demokratik haklarının ellerinden alındığına vurgu yaparak “Öğrenci Temsil Kurulları, öğrenciler­in okul içerisinde­ki şikayetler­ini, okula yönelik taleplerin­i beraberce tartışıp çözüm üretebildi­kleri öğrenciler­in kendi öz örgütlülük alanlarıdı­r. Karar, öğrenciler­in okul içerisinde­ki denetimler­ini bitirmeye yönelik olduğu kadar, öğrenciler­in dayanışma kültürüne, birlikte hareket etme alanlarına, bir araya gelme imkanların­a da bir saldırıdır. Sınav sistemleri ile öğrenciler­in birbirine rakip edildiği, bireysel kurtuluşun öğütlendiğ­i bir sistem içerisinde Öğrenci Temsil Kurulların­ın kaldırılma­sı; aynı zamanda öğrenciler­in örgütlülük alanlarına da açık bir saldırıdır” denildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye