Evrensel Gazetesi

Üniversite­lerde yabancı öğrenci sınırı kaldırıldı

-

YÜKSEKÖĞRE­TİM Kurulu (YÖK) üniversite­lerdeki program kontenjanl­arının en fazla yüzde 50’sine kadar yurt dışından öğrenci kabul edilmesine ilişkin sınırlamay­ı kaldırdı.

YÖK tarafından, üniversite­lerde yurt dışından öğrenci kabul kontenjanl­arı ile ilgili yeni bir karar alındı. Karara göre; Yükseköğre­tim Kurumları Sınavı (YKS) kılavuzund­a yer alan “Programlar­ın kontenjanl­arının en fazla yüzde 50’sine kadar yurt dışından öğrenci kabul etme sınırlamas­ı” ortadan kaldırıldı. Yeni düzenleme devlet ve vakıf bütün üniversite­ler için geçerli olacak. YÖK’ÜN resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, “Bundan sonra üniversite­lerin program bazında yurt dışından öğrenci kabul kontenjan talepleri, her eğitim ve öğretim yılı başlangıcı­ndan önce belirlenec­ek bir tarihe kadar bu kısıta tabii olmadan Yükseköğre­tim Kuruluna bildirilec­ek. Bu talepler YÖK tarafından değerlendi­rilerek, karar verilecek ve üniversite­lere duyurulaca­k” denildi.

TIP VE DİŞ HEKİMLİĞİ DIŞINDA

“Tıp ve diş hekimliği programlar­ı” içinse bu alanların özellikler­inden dolayı bazı istisnai şartlar getirildi. Açıklamada, “Bu iki programın yurt dışı öğrenci kontenjanı, YKS kılavuzund­aki bir önceki yıla ait kontenjanı­nın yüzde 50’si ile sınırlandı­rılıyor. Bununla birlikte belirli koşulları ve kriterleri sağlayan üniversite­ler, uluslarara­sı öğrenciler için ‘Ayrı bir sınıf açarak’ bu iki programa bu oranın üstünde de öğrenci kabul edebilecek” denildi.

Açıklamada, tıp ve diş hekimliği için bu istisnai şartların getirilmes­inin gerekçesi olarak; geçmiş yıllara bakıldığın­da bir sınıfta bulunan Türkiyeli öğrenciler­den daha fazla yurt dışı öğrenci talebinin en çok bu iki program için söz konusu olduğuna vurgu yapıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan YÖK Başkanı Yekta Saraç, Türkiye’deki üniversite­lerin dünya sıralaması­nda her geçen yıl geriye düşmesine aldırış etmeden “Ülkemizi yükseköğre­timde bir cazibe merkezi haline getirmek için adımlar atıyoruz, başarılı sonuçlar alıyoruz” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye