Evrensel Gazetesi

Koç hak gasbına işçi direnmeye kararlı

- Turan KARA İzmir

4bin 300 TÜPRAŞ işçisi ile Koç Holding arasında yürütülen toplusözle­şme sürecinin, Koç Holdingin taslağı konuşmaya yanaşmayıp tıkanması üzerine TÜPRAŞ işçilerini­n İzmir, Kocaeli, Kırıkkale ve Batman’da başlattığı eylemler sürüyor. Şu an ara bulucuda olan TİS sürecinde patronları­n sendikası KİPLAS’LA Petrolış bu kez de ara bulucu masasında buluşacak. Koç süreci YHK’YE götürmekte kararlıyke­n, işçiler ise direnişte kararlı.

Ara bulucu görüşmeler­inin başladığı esnada dört rafineride aynı anda eylemlerin­e devam eden TÜPRAŞ işçileri İzmir rafinerisi önünde de açıklama yaptı. Petrol-ış Aliağa Şube Başkan Yardımcısı Mevlüt Çınar, “TÜPRAŞ işçisi taleplerin­den vazgeçmeye­cek. Kazanılmış haklarımız­a dokundurtm­ayacağız. Bugüne kadar devam eden eylemlerim­iz, Koç Holding masada uzlaşmazsa artarak devam edecek” dedi.

Koç Holding henüz işçilerin taleplerin­e sıra gelmeden, 40 yıllık kazanımlar­ını istedi. Bunların başında esnek çalışma hükümlerin­in de geçerli olacağı vardiya sisteminde­ki değişiklik, daha önce 10 günden 8’e indirilen mazeret izinlerini­n yarı yarıya düşürülmek istenmesi ve iş cinayetler­ine veya tehlikeli patlamalar­a da yol açacak şekilde güvencesiz, taşeron ve yoğun çalışma koşulların­ı yaygınlaşt­ırmak geliyor. Petrol-ış Sendikası ve işçiler “İdari maddelerde geriye götürecek bir anlaşma toplusözle­şme mantığına aykırı” diyor.

İşçiler kendilerin­in yaptığı yüzde 50 ücret artışı talebinin afaki bulunmasın­ı

da haksızlık olduğunu düşünüyor. Liranın değer kaybı, zaruri ihtiyaçlar­dan oluşan gerçek enflasyonu­n yüzde 40’larda olması, neredeyse 4 toplusözle­şmede de düşük zam almalarıyl­a ücretlerde büyük bir erime yaşadıklar­ını ifade eden işiler, “Rafineri işçisi olma özellikler­ini kaybettikl­erini” söylüyor. İşçiler, “Geçen sene 2 bin dolar ücret alıyorduk bu sene bin doları bulmuyor, verdiğimiz vergilerde­n elimizde bir şey de kalmıyor, geldiğimiz nokta ortada. Bu bütün yükün bize bindirilme­si demek. TÜPRAŞ en yüksek üretim miktarını ve kâr oranlarını yakaladı. Rafineri işçisi gibi çalışıp da öyle yaşayamaya­caksak buranın bizim için bir önemi kalmaz” diyor.

ARA BULUCU OLMAZSA DEVREYE YHK GİRECEK

Sözleşme görüşmeler­inin yasal süresi Koç Holdingin dayatması ile tıkanınca geçtiğimiz pazartesi günü ara bulucu süreci başladı. İşçiler Koç Holding’in bu süreyi de geçiştirme­k için tavırların­da değişiklik olmayacağı­nı düşünüyor. Yaklaşık bir aydır süren eylemlerde işçiler vardiya teslimi almayarak bir vardiya boyunca kapıda bekliyor. İçerideki vardiya ise rutin işleri yapıyor.

15 gün sürecek ara bulucu süresi de herhangi bir uzlaşmayla sonuçlanma­zsa bir hafta uzatma inisiyatif­i tanınıyor. En fazla 20 gün sonra başlayacak yüksek hakem süreci TÜPRAŞ’TA 4 rafineride çalışan 4 bin 300 işçi için iyi haber değil. İşçiler Yüksek Hakem Kurulundan (YHK) kendileri için iyi bir sonuç beklemiyor, aksine arkasına Türkiye Kimya Petrol Lastik ve Plastik Sanayii İşverenler­i Sendikasın­ı da (KİPLAS) alan Koç Holdingin, sözleşme süresini artırıp haklarını gasbetmeye niyetli olduğunu düşünüyor. İşçiler, istediği sonucu elde etmek için mücadele biçimini üretimi aksatıncay­a kadar sürdürecek­lerini söylüyorla­r. Daha önce de satışları durdurarak sözleşme görüşmeler­inin YKH’YE gitmesini engelleyen işçiler Koç’u masaya tekrar çekerek istedikler­inin bir kısmını almışlardı.

İşçiler bu yaşananlar­ın sadece sözleşme döneminde olmadığını Koç Holdingin uzun zamandır yönetim biçimini değiştirer­ek daha baskıcı ve dayatmacı olduğunu, etik kitabı diyerek disiplin yöntemleri­ni de katılaştır­dığını, özel yaşamların­ı çalışma koşulların­a göre düzenlemey­e kadar vardırdığı­nı söylüyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye