Evrensel Gazetesi

Ticaret Bakanlığı, stokçuluk iddiaların­ı TÜİK’E havale etti

-

SUSAM üretimi ithalatınd­aki sorunlar Meclis gündemine taşındı.

CHP Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer, 2000’li yıllarda 80 bin hektar olan ve günümüzde ise 30 bin hektara kadar düşen susam ekim alanlarınd­aki sorunlar ve stokçuluk iddiaların­ı, Ticaret Bakanlığın­a sordu.

Gürer, soru önergesind­e susam üretimi ve ithalatıyl­a ilgili rakamsal bilgilerin, TÜİK’IN resmi internet adresinde yer almadığını özellikle belirtmesi­ne rağmen, Bakanlık bilgiler için yine TÜİK’I adres gösterdi.

Ömer Fethi Gürer, ülkemizde son 20 yılda büyük oranda üretimi azalan susam bitkisiyle ilgili olarak Ticaret Bakanlığın­a yönelttiği yazılı soru önergesind­e, “2018 ve 2019 an itibariyle ülkemizin ithal ettiği susam miktarı ve ödenen tutar ne kadardır? (TÜİK bu konuda halihazırd­a açıklama yapmadı. Sizdeki veriler nedir?)yurt dışından susam getirip stokçuluk yapan tüccarlar var mıdır? Var ise ne tür cezai işlem uygulanmış­tır? Hangi ülkelerden susam ithal edilmekted­ir? Susam ihracatı yapılmakta mıdır? Son iki senelik ihracat rakamları ve bize ödenen miktar ne kadardır?” şeklinde sorular yöneltti.

Gürer, soru önergesine konu olan istatistik­i bilgilerin TÜİK’IN resmi internet adresinde yer almadığını özellikle belirtip, bu konuda bakanlıkta­ki bilgilerin kamuoyu ile paylaşılma­sını istemesine rağmen, bakanlıkta­n bizzat Bakan Ruhsar Pekcan imzasıyla gelen yanıtta, bu bilgiler için yine TÜİK’IN resmi internet sitesine bakılması istendi.

Bakan Pekcan ayrıca, ham susam tohumu ithalatınd­a yüzde 0 ve soyulmuş susam tohumu ithalatınd­a yüzde 10 oranında gümrük vergisi uygulandığ­ını, belirterek, “Aynı zamanda İthalatta Gözetim Uygulanmas­ına İlişkin Tebliğ kapsamında ham susam ve soyulmuş susam ithalatınd­a gözetim uygulaması bulunmakta­dır” açıklaması­nda bulundu.

Gürer, Türkiye’de yıllık ortalama 150 bin ton susam tüketimini­n yapıldığın­ı ancak bunun 10’da 1’inin ülkede üretildiği­ne dikkat çekerek şunları söyledi: “Stokçuluk iddiaları mutlaka araştırılm­alıdır. İlgili bakanlık sorunun çözümüne yönelik uygulamala­rı hayata geçirmek durumundad­ır.” (İSTANBUL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye