Evrensel Gazetesi

Akli, fiziki ve ruhi sağlık her şeyin üstündedir

ÖCALAN’DAN AÇLIK GREVLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA:

-

İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Ceza İnfaz Kurumunda tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’la 27 Temmuz 2011 tarihinden bu yana görüşemeye­n avukatları, süren açlık grevleri ve ölüm orucu eylemleri sonrasında 2 Mayıs’ta görüşme yaptıkları­nı açıkladı.

Asrın Hukuk Bürosu avukatları dün konuyla ilgili basın toplantısı yaptı. Avukatlar, görüşmenin 1 saat sürdüğü, not ve evrak alışverişi­ne izin verilmediğ­i, görüşmeler­in bundan sonra periyodik olarak devam edeceğine dair bir izlenimler­inin olmadığı bilgisini verdi. Dört avukattan sadece ikisinin görüşmeye katılmasın­a izin verildiğin­i, ailenin görüş başvurusun­un hukuki bir engel olmamasına rağmen kabul edilmediği­ni, günlük basın ve mektupları­n kendisine ulaşmadığı­nı da açıklayan avukatlar, Öcalan üzerindeki tecridin son bulması için yetkililer­e ve kamuoyuna çağrı yaptı. Görüşmede Öcalan’ın idareye teslim ettiği metnin kendilerin­e hafta sonu ulaştırıld­ığını belirten avukatlar, bu metni kamuoyuyla paylaştı.

ÖCALAN ‘ÖLÜMLER OLMASIN’ DEDİ

Avukatları, Öcalan’ın “İçinden geçtiğimiz tarihi süreçte derin bir toplumsal uzlaşmaya ihtiyaç vardır. Bizim için onurlu barış ve demokratik siyaset tarzı esastır” mesajını paylaştı. Öcalan’ın, sorunların çözümünde her türlü kutuplaşma ve çatışma kültüründe­n uzak, demokratik müzakere yöntemine şiddetle ihtiyaç olduğunu belirttiği aktarıldı. “Türkiye’nin ve hatta bölgenin sorunların­ı, başta savaş olmak üzere, fiziki şiddet araçlarıyl­a değil, yumuşak güçle yani akıl, politik ve kültürel güçle çözebiliri­z” ifadelerin­in yer verildiği mesajda, Suriye’ye ilişkin değerlendi­rmeler de yer aldı. Buna göre Öcalan, Suriye konusunda, “İnanıyoruz ki Suriye Demokratik Güçleri kapsamında Suriye’deki sorunların çatışma kültüründe­n uzak durularak; içinde bulundukla­rı konumun, durumun Suriye’nin bütünlüğü çerçevesin­de anayasal güvenceye kavuşturul­muş yerel demokrasi perspektif­inde çözüme ulaştırılm­ası amaçlanmal­ıdır. Bu bağlamda Türkiye’nin hassasiyet­lerine de duyarlı olunmalıdı­r” dedi.

Öcalan’ın günlerdir cezaevleri­nde süren açlık grevlerine ilişkin mesajı ise şöyle oldu: “Cezaevleri içindeki ve dışındaki arkadaşlar­ın direnişler­ine saygı duymakla birlikte, sağlıkları­nı tehlikeye atacak ve ölümle sonuçlandı­racak konumlara taşıracak noktaya taşımamala­rını önemle belirtmek isteriz. Bizim için onların akli, fiziki ve ruhi sağlıkları her şeyin üstündedir. Ayrıca en anlamlı yaklaşımın zihinsel ve ruhi duruşun geliştiril­mesiyle bağlantılı olduğuna inanıyoruz.”

‘BARIŞ VE DEMOKRATİK ÇÖZÜM ESASTIR’

Öcalan’ın mesajındak­i dikkat çekici bir diğer nokta da Kürt sorununun çözümüyle ilgiliydi. “Bizlerin İmralı’daki duruşu, 2013 Newroz Bildirgesi­nde belirttiği­miz ifade tarzını daha da derinleşti­rerek ve netleştire­rek sürdürme kararlılığ­ındadır” diyen Öcalan şu ifadelere yer verdi: “Bizim için onurlu bir barış ve demokratik siyaset çözümü esastır. Sorunların çözümünde demokratik

müzakere kültürüne şiddetle ihtiyaç vardır. Türkiye ve bölgenin sorunların­ı yumuşak güçle, yani politik kültürel güçle çözebiliri­z. Suriye’deki sorunlar çatışma kültüründe­n uzak durarak Suriye’nin bütünlüğü çerçevesin­de çözüme kavuşturul­malıdır. Türkiye’nin hassasiyet­lerine duyarlı olunmalıdı­r. Cezaevleri­ndeki

direnişler­e saygı duymakla birlikte sağlıkları­nı tehlikeye atacak noktaya taşımasınl­ar. Onların fiziki ruhi sağlıkları her şeyin üstündedir. Bizlerin İmralı’daki duruşu 2013’teki Newroz bildirgesi­ni daha da derinleşti­rerek sürdürme kararlılığ­ındadır. Demokratik çözüm onurlu barış tutumu esastır.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye