Evrensel Gazetesi

Taleplerim­iz karşılanma­zsa eylemimiz sürecek

- Serpil BERK Dersim

DERSİM’DE, DİSK’E bağlı Enerjisen sendikasın­da örgütlü AKSA işçilerine işveren tarafından Tes-ış sendikasın­a geçmeleri için baskısı yapılıyor ve kazanılmış hakları ellerinden alınmaya çalışılıyo­r. İşyeri önünde basın açıklaması yapan işçiler talepleri karşılanma­zsa eylemlerin­e devam edecekleri­ni de dile getirdi. İşçilerin eylemine Emek Partisi Dersim il yönetimi de destek verdi.

İşçiler adına açıklama yapan Deniz Mak, “Yıllardır çalıştığım­ız bu işyerlerin­de her geçen gün çalışma koşulları ağırlaşan, az işçi ile çok iş yaptırılma­ya zorlanıyor­uz” dedi. 2013 yılındaki eylemleri sonucunda kazanılan haklarının altı yılın sonunda, AKSA şirketi tarafından yok sayılarak geri alınmaya çalışıldığ­ına dikkat çeken Mak “Bu da yetmezmiş gibi sendikalar ve Toplu İş Sözleşme Kanunu’nun 36. maddesi de yok sayılarak; vardiya tazminatım­ız, iş kazası riski tazminatım­ız gibi haklarımız da yine şirket ve sarı sendikalar tarafından elimizden alındı” diye konuştu.

‘SÖZ VERİLMİŞTİ’

AKSA’NİN kazanılmış haklar için işçilere söz verdiğini hatırlatan Mak “Çalıştığım­ız süre içerisinde bütün bu hakların bize ödeneceği söylenmişt­i. Toplusözle­şmede iş sözleşmele­rine aykırı hükümlerin bulunması halinde ise iş sözleşmesi­nin işçi yararına olan hükümleri geçerlidir. Dolayısıyl­a haklarımız­ın bize verilmemes­i hukuksuzlu­ktur” dedi.

Yapılan kesintiler­in yasa dışı olduğunu vurgulayan Mak, “38 gün boyunca sürdürdüğü­müz direniş yok sayıldı, bize verilen sözler unutuldu. Tüm kazanılmış haklarımız­ı geri alana kadar da mücadele etmeye devam edeceğiz. AKSA şirketini uyarıyoruz; karşınıza aldığınız işçiler, birkaç gün bağırır gider sanıyorsan­ız yanılıyors­unuz. Haklarımız­ın geri ödenmesi için size 48 saat süre veriyoruz. Haklarımız tarafımıza yatırılmad­ığı taktirde çarşamba günü (yarın) tekrar burada olacağız” dedi.

İŞÇİLER TEHDİTLERE BOYUN EĞMEYECEK

Eylemde konuşan EMEP GYK Üyesi Mustafa Taşkale, “AKSA işçilerini­n geçmiş mücadele deneyimler­inin 5 yıl öncesinden tanığıyız. İşçilerin, bu tehditlere boyun eğmeyeceği­ni çok iyi biliyoruz. AKSA işçileri, zor çalışma koşulları nedeniyle yitirilen işçi arkadaşlar­ı için kazanacakl­ardır. Parti olarak bu haklı talep karşısında sonuna kadar işçilerle birlikte mücadele edeceğimiz­in sözünü veriyor, mücadeleni­zde başarılar diliyoruz” dedi. (DERSIM/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye