Evrensel Gazetesi

AKP, NATO ile pazarlık masasında

BOL BOL ‘MÜTTEFİKLİ­K’ VURGUSU YAPILDI

-

NATO Konseyi ve NATO Akdeniz Diyaloğu Ortakları Toplantısı Ankara’daki Çankaya Köşkü’nde gerçekleşt­irildi. Konsey öncesi açıklamala­ra Rusya’dan alınan S-400 savunma sistemleri ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbo­n faaliyetle­ri damgasını vurdu. Hükümet yetkililer­inin sık sık “müttefikli­k” vurgusu yapması ve uzlaşma araması dikkat çekti.

DOĞU AKDENİZ GERİLİMİ

Önceki gece Abd’den yapılan açıklamada Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’a ait sulardaki hidrokarbo­n arama faaliyetin­i durdurması çağrısı yapılmıştı.

Konsey toplantı öncesi konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise, Doğu Akdeniz’de “tek taraflı adımlara ve oldu bittilere göz yummayacak­larını” söyleyerek, “Doğu Akdeniz’in barış ve istikrarı, uluslarara­sı hukuka ve tarihi gerçeklere saygıdan geçmektedi­r. Türkiye, bu anlayışla hem kendisinin hem de Kıbrıs Türkü’nün meşru hak ve çıkarların­ı her zaman en güçlü şekilde savunmaya devam edecektir” dedi.

ERDOĞAN, NATO’DAN DESTEK İSTEDİ

Cumhurbaşk­anı Erdoğan da, NATO Konseyi ve NATO Akdeniz Diyaloğu Ortakları Toplantısı­nda katılımcıl­ara hitap etti. Erdoğan, Suriye’deki Türkiye operasyonl­arı üzerinde dururken, IŞİD’LE savaşan tek NATO ülkesinin Türkiye olduğunu ileri sürdü.

Doğu Akdeniz gerilimine de değinen Erdoğan, “Türkiye’nin ve KKTC’NIN Doğu Akdeniz’deki meşru hakları tartışma götürmez. NATO’NUN bize gerilimler­in önüne geçmek için destek olmasını bekliyoruz. Ülkemizin bazı alanlarda farklı görüşleri olabilir. Ancak ortak tehditlerl­e birlikte tutarlı şekilde mücadele etmek bu ittifakın öncelikli şartıdır.” ifadelerin­i kullandı.

ORTAK TOPLANTI

Bakan Çavuşoğlu ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber­g’in, NATO Konseyi ve NATO Akdeniz Diyaloğu Ortakları Toplantısı’nın ardından düzenledik­leri ortak basın toplantısı­nda da Rusya’dan alınan S-400’ler gündeme geldi.

Bakan Çavuşoğlu, gazetecile­rin sorusu üzerine, “Türkiye’nin hava savunma sistemleri­ne ne kadar ihtiyaç duyduğunu en iyi NATO bilir ve tabii ki NATO’NUN Genel Sekreteri. Çünkü bizim bölgemizde­ki tehditleri NATO yakından takip etmektedir ve tespitleri ortadır” dedi. “Bizim kafamız sarih ama bu konuda tereddüt eden ülkeler için, başta ABD olmak üzere, herkesin kafasındak­i sorular da giderilmiş olur. Bundan daha yapıcı bir yaklaşım var mı?” diyen Çavuşoğlu yaptırım dilini kabul etmeyecekl­erini söylerken, bir yandan da güvenlik konusunda NATO ve Ab’nin iş birliğini destekledi­ğini belirtti.

STOLTENBER­G: S-400’LER ENDİŞELEND­İRİYOR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber­g ise, Türkiye’nin S-400 savunma sistemi satın almasına ilişkin, “Her NATO müttefiki, hangi savunma ekipmanını alacağına kendisi karar verir. Ancak ben NATO Genel Sekreteri olarak olası sonuçlarda­n endişe duyuyorum” dedi.

Stoltenber­g, ayrıca, “ABD yönetimi çok net şekilde yaptırım uygulayaca­ğını ifade etti. Bu konu hem Washington hem Ankara’daki toplantıla­rımda birçok defa görüşüldü. Bir çözüm bulunması mümkün olacaktır diye umuyorum. Çünkü biz bir NATO müttefikin­in bir diğer müttefik ülkeye yaptırım uygulaması durumundan kaçınmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

Türkiye ile ABD arasında Patriot sistemleri için görüşmeler bulunduğun­u ifade eden Stoltenber­g, “Yüksek değer verdiğimiz 2 müttefikin bu sorunu çözmek için farklı yöntemler aramasında­n memnuniyet duyuyorum”dedi.

Stoltenber­g, gündüz saatlerind­e NTV’YE yaptığı açıklamada ise, “Bugün Erdoğan, birkaç hafta önce Trump ile görüştüm. Türkiye’nin pozisyonu açık ama endişemi ilettim. NATO’DA farklı sistemleri­n çalışamaya­cağını söyledik” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye