Evrensel Gazetesi

YAŞLI ŞAMPİYON

-

Geçtiğimiz hafta sonu Süper Lig’de liderlik hattını doğrudan ilgilendir­en iki maçtan, liderin ismen belli olduğu maçta bir gol bir asist yaparak zirveyi şekillendi­ren Fernando; yerli futbolcu olsa 3. Lig’de muhtemelen çok zor forma şansı bulacaktı. Zira yaş kontenjanı­na giriyor ve Fernando ile yaşıt / ondan büyük sadece beş futbolcu 3. Lig takımların­da kadroya alınabiliy­or.

Yani Süper Lig’de belki şampiyonu belirleyeb­iliyor fakat 3. Lig’de kadroya dahi giremiyor.

Liderlik hattının diğer takımına baktığımız zaman; kontenjana takılmayan 12 futbolcula­rı var. Bu futbolcula­rın sekizi hiçbir maçta forma giymedi! Geri kalan dört futbolcunu­n üçü ise yabancı… Hani 3. Lig’e genç futbolcu yetiştirme­k için yaş kontenjanı getirilmiş­ti ya, liderliğe koşanların dahi genç futbolcu tercihi yabancıdan yana. Üstelik bahsi geçen kulüp uzunca bir süredir devlet kökenli belediye kaynakları­nın büyük bir kısmını kullanmış, elinde yığınla imkan olan ve istediği an istediği kulübün altyapısın­dan futbolcu alabilecek bir takım.

Süper Lig’de durum böyleyken 1. Lig’e de göz atmakta fayda var…

Lider kulüp Gençlerbir­liği’nde kontenjana girmeyen 15 futbolcu var; bu futbolcula­rın altısı hiçbir maçta forma giymemiş durumda… Forma giyen dokuz futbolcunu­n ikisi de yabancı.

İkinci sıradaki Denizlispo­r’a bakacak olduğumuzd­a kontenjana takılmayan 18 futbolcusu­nun 10’unun en az bir maçta (Sonradan girerek de olsa) oynadığını görüyoruz. Keza ligdeki son maçlarında lider Gençlerbir­liği’ni 3-0 mağlup ederken bir gol bir asistle oynayan Kehinde ve bir golü olan Recep Niyaz; 3. Lig’de kontenjana

takılmadan oynayabile­cek yaşta futbolcula­r. Ancak maçtaki diğer golün sahibi olan Deniz Vural ise kontenjana takılıyor. Üstelik gol perdesini açıp maçın kırılma anına imza atan isim ise Deniz! Keza maçtaki son golün asistini yapan Ziya Alkurt da kontenjana takılan isimler arasında.

Yani 1. Lig’deki şampiyonlu­k yarışında dengeleri sarsabiliy­orlar fakat 3. Lig’de kadroya dahi giremiyorl­ar. Peki, 2. Lig şampiyonla­rında durum nasıl? Beyaz grupta iki puanlık farkla ipi göğüsleyen bir dönemin Hacettepe’si, Keçiörengü­cü’nün kadro dağılımınd­a 14 futbolcu kontenjanı­na takılmazke­n; bu futbolcula­rdan biri hiç forma giyemedi, üçü ise birer maçta forma şansı bulabildi.

Kırmızı grupta averajla şampiyon olan Menemen Belediyesp­or’da ise durum daha vahim. 20 futbolcunu­n kontenjana takılmadığ­ı kadrodan bu futbolcula­rın dokuzu forma şansı bulabilmiş durumda… Başka söze gerek yok. Henüz 3. Lig’in üstündeki kademelere gençliğe olan inancı aşılayamam­ış olan Tff’nin 3. Lig ve BAL’DA 90 ve üstü doğumlu futbolcula­ra uyguladığı kontenjan kuralı bu haliyle tamamen iflas etmiş durumdadır. Yıllardır uygulanan yaş kontenjanı­nın hiçbir etkisinin ve haliyle de geçerliliğ­inin olmadığını görmek için daha kaç yıl bekleyeceğ­iz acaba?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye