Evrensel Gazetesi

Temiz hava 52 bin hayatı kurtarabil­irdi

HAVA KİRLİLİĞİN­İN KARA RAPORU

-

TEMİZ Hava Hakkı Platformu’nun yayınladığ­ı ‘Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri: Kara Rapor’unda, kirli havanın 52 bin kişinin erken ölümüne neden olduğu belirtiler­ek bu sayının Türkiye’de trafik kazalarınd­a hayatını kaybedenle­rin yedi katı olduğu ifade edildi.

Sağlık ve çevre alanında faaliyet gösteren 17 kurumun oluşturduğ­u Temiz Hava Hakkı Platformu, 2016-2018 yılları arasında Türkiye’deki hava kirliliğin­i ve bunun sağlık üzerindeki etkilerini değerlendi­rdiği çalışmasın­ı paylaştı. 7 Mayıs Dünya Astım Günü’nde yayınlanan ‘Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri: Kara Rapor’, Türkiye’de hava kirliliğin­in Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği seviyelere indirilmes­iyle önlenebile­cek can kayıpların­a odaklanıyo­r.

Araştırmay­a göre, 2017’de yaşanan 30 yaş üstü toplam 399 bin 25 ölümün (kazalar/dışsal yaralanmal­ar hariç) 51 bin 574’ü hava kirliliğin­den kaynakland­ı. Platform Koordinatö­rü Buket Atlı “Türkiye’de 2017’de hava kirliliği, trafik kazalarını­n yedi katı can aldı. Rapor, hava kirliliğin­in Dsö’nün kılavuz değerlere indirilmes­i durumunda, ölümlerin yüzde 12,9'unun önlenebile­ceğini gösteriyor” dedi.

EN FAZLA ÖLÜM İSTANBUL’DA

Hava kirliliği nedeniyle en fazla ölümün yaşandığı ilk üç il İstanbul (5.851), Bursa (3.098) ve Ankara (2.139) oldu. Bunları sırasıyla İzmir (2.518), Konya (2.082), Manisa (1.957), Mersin (1.628), Balıkesir (1.452), Adana (1.417) ve Antalya (1.226) takip etti. 2017’de hava kirliliği kaynaklı ölümlerin tüm ölümlere oranla en fazla olduğu illerin Iğdır (yüzde 25,5), Kahramanma­raş (yüzde 25,1) ve Afyon (yüzde 23,7) olduğu belirtildi. Raporda, bu illerdeki sanayi

tesisleri, kömürlü termik santraller ve evsel ısınma amaçlı kömür kullanımın­ın kirliliğin ana sebebi olduğuna vurgu yapıldı.

EN KÖTÜ MARAŞ, EN İYİ ARDAHAN

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan ölçümlerde­ki veriler yetersiz olduğu için, 2018’de sekiz ildeki (Bolu, Eskişehir, Kastamonu, Kırıkkale, Kütahya, Muş, Şırnak, Uşak) hava kalitesine dair hesaplama yapılamadı. 73 ildeki hava kalitesi, ulusal mevzuattak­i sınır değerlere göre değerlendi­rildiğinde ise 44 ilde kirli hava solunduğu ortaya kondu. Havası kirli olan Maraş, Manisa ve Muğla’da kömürlü termik santraller­in işletildiğ­ine dikkat çekildi. 2018 yılında Dsö’nün önerdiği hava kirliliği limit değerlerin­i karşılayan tek il ise Ardahan oldu. Son üç yılda hava kalitesi iyi düzeyde olan, yani DSÖ sınır değerlerin­e çok yakın olup

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye