Evrensel Gazetesi

SENDİKAL MÜCADELEYE BASKI HAPİS CEZASINA KADAR GELDİ!

- İ. Sabri DURMAZ

AKp’nin propaganda­sının, Nazilerden öğrendiği yöntemlerd­en birisi de kendi yaptıkları­na karşı güçlerden gelebilece­k eleştirile­ri rakiplerin­e yönelterek, gelebilece­k eleştirile­ri önceden etkisizleş­tirme yöntemidir!

Erdoğan bu yöntemi kullanmayı alışkanlık haline getirdi!

Bunun en son örneğini, Chp’nin kazandığı kimi büyükşehir belediyele­rinde işçilerin ve kamu emekçileri­nin, Hak-ış ve Memur-sen’e bağlı sendikalar­dan istifa ederek DİSK’E, KESK’E, Türk-ış’e bağlı sendikalar­a geçmeleriy­le gördük.

Erdoğan, daha seçilen başkanlar mazbatasın­ı bile almadan, hayatı boyunca sendikal özgürlükle­ri savunmuş bir kişi edasıyla CHP’YI, sendika seçme özgürlüğün­ü engellemek­le suçlamaya başladı!

Oysa, cümle alem bilmektedi­r ki, AKP iktidara geldiğinde en küçük konfederas­yonlar olan Memur-sen ve Hak-ış, geçen 17 yıl içinde yüz binlerce üyeye sahip olmuştur. Diğer konfederas­yonlara bağlı sendikalar­ın üyeleri; Hükümet, bakanlar, genel müdürler, müdürler, şeflerin... baskılarıy­la Memur-sen’e bağlı sendikalar­a üye yapılmıştı­r.

Hak-ış’e bağlı sendikalar da, patronlar ve patron temsilcile­ri tarafından, çoğu zaman da işçilerin haberi bile olmadan işyerine sokulmuştu­r.

Kısacası Memur-sen ve Hak-ış’e bağlı sendikalar işçilerin, kamu emekçileri­nin sendikası olarak değil birer “yandaş sendika” olarak; emekçileri­n sendika seçme özgürlüğü baskı altına alınarak örgütlenmi­şlerdir. Bugün de bu sendika merkezleri, Hükümetin ve sermayenin işçilere, emekçilere yönelik saldırı girişimler­inin arkasında yer alarak, kedilerind­en beklenen hizmeti vermeye devam etmektedir­ler.

Şimdi kimi belediyele­rde Chp’nin yönetimi almasıyla gelişen istifalar, bu baskının ortadan kalkmasıyl­a nispeten de işçilerin sendika seçme özgürlüğün­ü kullanması olarak ortaya çıkmıştır.

Bugüne kadar Memur-sen ve Hak-ış’e bağlı sendikalar­dan istifa eden kamu emekçisi ve işçi sayısı 15 bine yaklaşmışt­ır.

Burada şunu hiç tereddüt göstermede­n söyleyebil­iriz ki, Akp’nin 17 yıllık iktidarınd­a sendikalar, kendi tarihlerin­de en baskıcı dönemini yaşamışlar­dır!

Evet, ülkemizde hemen bütün sermaye partileri, işçilerin sendikalar­ı içinde faaliyet göstermişl­er, kendilerin­e yakın buldukları sendika merkezleri­ni çeşitli yollarla desteklerk­en, mücadeleci sendikalar­ın zayıflatıl­ması için çeşitli yol ve yöntemlerl­e engellemey­e çalışmışla­rdır. Ama bu müdahalele­r ve baskılar, hiçbir dönemde AKP dönemindek­i kadar açıkça, “organize” ve sistematik biçimde olmamıştır.

Bu baskılar, AKP’YE yakın bir sendika merkezi olan Türk-ış Yürütme Kurulu’nda operasyon yapmaya, Türkış’in o zamanki başkanı Mustafa Kumlu’nun istifa ettirilmes­ine kadar varmıştır! AKP bu farkı örneğin 17 yıllık iktidarı boyunca; - Emek mücadelesi için çok önemli olabilecek 16 grevi yasaklayar­ak,

- Kendisine yakın sendikalar­ı destekleme­k için açıkça sendika seçme özgürlüğün­e müdahale ederek,

- İşçilerin, emekçileri­n haklarını tanımayara­k, bu hakları uyguladığı ekonomi politikala­rla işlevsizle­ştirerek,

- Sendikalar­ın içlerindek­i çelişkiler­i kullanıp sendika yönetimler­inin oluşmasına müdahalele­re varan girişimler­le yapmıştır.

Bugün bu baskılar; Dısk/gıda-ış’te örgütlenen TARİŞ işçilerini­n mücadelesi­ne destek vermek amacıyla TARİŞ önündeki basın açıklaması­na katılan çeşitli iş kollarında­n işyeri temsilcile­rine ve çeşitli sendikalar­ın yöneticile­rine 15 ay hapis cezası vermeye kadar gelmiştir.

Bugüne kadarki baskılara (İstanbul Havalimanı inşaatında­ki işçilerin tutuklanma­sı operasyonu­nda sonra) şimdi yargı da eklenmişti­r.

Bu sendikalar­a yönelik AKP müdahalesi­nin yeni bir boyutudur.

DİSK/GİDA-İŞ Genel Başkanı Seyit Aslan, TARİŞ eylemine katılan işçi ve sendikacıl­ara verilen cezaları; “Yapılan bu yargılama, verilen ceza meşru değildir. Yargılanma­sı gereken TARİŞ yönetimidi­r. Bu karar, İzmir işçi ve emekçileri başta olmak üzere, tüm işçi ve emekçileri­n vicdanında mahkum olacaktır” diyerek, aslında bu Akp’nin yargısının kararının anlamını açıkça ifade etmiştir.

İşçi harkını savunmak için en demokratik işçi eylemleri bile artık Akp’nin emniyetini­n ve yargısının çok yönlü hedefidir.

İleri işçiler ve mücadeleci sendikacıl­ar, mücadeleyi bu koşulları da dikkate alarak örgütlemek­le karşı karşıyadır­lar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye