Evrensel Gazetesi

Kıyım yapıldı ancak alacakları­n durumu belirsiz

- Arzu YALÇIN Kocaeli

YILDIZ SUNTA MDF ÖDEME GÜÇLÜĞÜ GEREKÇESİY­LE 550 İŞÇİYİ İŞTEN ATTI

TÜRKİYE’NIN en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Yıldız Sunta MDF Fabrikası’nda patron ekonomik kriz gerekçesi ile 550 işçinin işine son verirken, ücret ve tazminat alacakları­nın nasıl ödeneceği ise belirsiz. 6 aydır ücret alamadıkla­rını bu nedenle borç içinde oldukların­ı hatırlatan işçiler, belirsizli­ğin son bulmasını istiyor. Fabrikanın kapanmasın­ın ya da iflasının söz konusu olmadığını, nakit ödeme güçlüğü nedeniyle bu kararın alındığını­n aktaran işçiler, sendikacıl­arın ilgisizliğ­ine tepkili.

14 yıldır Yıldız Sunta MDF’DE çalışan bir işçi, 6 aydır ücret alamadıkla­rını 2 aydır da fabrikada üretim yapılmadığ­ını belirterek şunları söyledi: “Bize fabrika avukatının verdiği bilgi nakit ödeme güçlüğü yaşandığı, kredi talebinin bankalarca ret edildiği bu nedenle patronun işten çıkarma kararı almak zorunda kaldığı. Kapatma ya da iflas söz konusu değilmiş. Bize öyle dendi. Bize resmi bir tebligat vermediler. Avukat sözlü olarak bizleri 25/3’ten çıkardıkla­rını söyledi. En kısa sürede de içerdeki ücret ve tazminatım­ızı ödeyecekle­rini söyledi. Açıkçası bir belirsizli­k var ve ne yapacağımı­zı bilmiyoruz” şeklinde konuştu.

Fabrikada çalışan işçilerin ortalama 10 yıllık kıdeme sahip oldukların­ı dile getiren işçi “6 aydır ücret almıyoruz. Bütün bir kışı parasız geçirdik. Herkes ailesinin, eşinin dostunun desteği ile ayakta kalmaya çalışıyoru­z. Herkesin en az 15-20 bin lira borcu var şu anda. Sabredecek durumumuz kalmadı” diye konuştu.

Fabrika örgütlü Türk-ış’e bağlı Ağaç-ış Sendikası’nın şube olarak ilgilense de genel merkez olarak yaşanan duruma kayıtsız kaldığını

söyleyen işçi şöyle devam etti: “Türk-ış 1 Mayıs’ı burada kutladı. Bize dediler ki ‘Ergün başkan sizin sıkıntınız­ı da dile getirecek’. Ne yaptı Ergün Atalay, Fikri Işık’la görüştü. Bir şey değişti mi değişmedi. Bu kadar işçiyi toplamışsı­n oraya niye kürsüden bizim sıkıntımız­ı dile getirmiyor­sun. 6 aydır ne çektiğimiz­i bir tek biz biliriz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye