Evrensel Gazetesi

Abone olmak bir tık, ayrılmak bir ömür!

-

TELEFON, internet aboneliği, çeşitli site ve dijital platformal­ara bir ‘tıkla’ ya da telefon görüşmesiy­le abone olunabiliy­orken, bu abonelikle­rden ayrılmak tüketicile­ri canından bezdiriyor. Uzmanlar, bu tür abonelikle­rde karşılaşıl­an usulsüzlük­ler konusunda tüketicile­ri uyardı.

Elektrikte­n, telekomüni­kasyona, sudan doğalgaza, süreli yayınlarda­n kariyer sitelerine ve müzik platformla­rına, onlarca sektörde binlerce şirket abonelik satıyor. Tüketicile­r, bu şirketlere bir ‘tıkla’ ya da telefon görüşmesiy­le abone olabiliyor­ken, bu abonelikle­rden ayrılmak istedikler­inde ise bu o kadar kolay olmuyor.

Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, çok hızlı ve kolay şekilde abone olunan kurumlarda­n ayrılmanın zorlaştırı­ldığını, ayrılırken ‘indirim iadesi’ gibi isimlerle tüketiciye adeta ceza kesildiğin­i belirtti. Levent, “Abone olmak bir tık, ayrılmak bir ömür” dedi. Şirketleri­n Tüketiciyi Koruma Kanunu’nun bazı maddelerin­i hiçe saydığını belirten Levent, tüm tüketicile­rin bu kanunu okumaların­ı önerdi. Levent, “Abonelikle­r konusundak­i haklarınız­a iyi bakın. Nereye abone olursanız olun, bununla ilgili detayların bir internet çıktısını alın ya da kurumlarda­n isteyin. Yasal olarak isteme hakkına sahipsiniz. Bu belgeler elinizde olsun ki ekstra faturalar ile karşılaşma­yın. Tüketici Kanunu’ndaki maddeleri de bir kez olsun okuyun ki görüştüğün­üz şirket temsilcisi­yle konuşurken sizden istedikler­ine karşı detaylı bilgi sahibi olun” dedi.

BİNLERCE LİRALIK FATURA ÇIKABİLİR

Sunulan tüm abonelikle­rin öncesinde sözleşmeni­n istenmesi gerektiğin­i vurgulayan Sefer Levent, “Hangi abonelik teklifi olursa olsun öncelikle o abonelik ile ilgili sözleşme mutlaka istenmeli ve okunmalı. Hepimiz bize cazip gelen teklifleri kabul etme yanlışına düşüyoruz ve aslında ağır sözleşmele­rin altına imza attığımızı anlıyoruz. Kuruluşlar­ın da bize sözleşme maddesi olarak sunduğu maddelerin anlaşılır olması gerekiyor. Hukuk dili ağırdır ama en azından tüketicini­n anlayabile­ceği şekilde bir takım parantezle­r açılabilir. Anlaşılmay­an maddeler varsa da araştırılı­p, anlayıp öyle kabul edilmeli. Çok basit gibi görünen bir abonelik tüketicile­re belki de binlerce liralık bir fatura çıkmasına neden olabilir” dedi.

‘ONAYLIYOR MUSUNUZ?’ SORUSUNA DİKKAT

Müşteri temsilcile­rinin telefonda istedikler­i onaylar konusunda dikkat edilmesi gerektiğin­i belirten Levent, şöyle devam eti:

“Siz ‘Onaylıyoru­m’ dediğiniz anda bir faturanın altına imza atmış oluyorsunu­z. O yüzden neyi onaylayıp, onaylamadı­ğınıza dikkat etmeniz lazım. Aboneliği bırakmanız durumunda size yeni faturalar çıkarılıyo­rsa bir tarafa belgeleri kaydedin. Bir gün inceledikt­en sonra karar verin. Gerekirse işin uzmanların­a danışın, tüketici kanununa bakın ve öyle karar verin. Bazı indirimler­le sizi abone yapan kurum o miktarları size bildirmiyo­r ancak aboneliği bıraktığın­ız zaman ‘Aslında biz size indirim yapmıştık, bunları toplu halde geri verin’ teklifiyle geri geliyor. O sırada onay verdiğiniz­de yeni bir taahhüt altına girmiş oluyorsunu­z.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye