Evrensel Gazetesi

Ysk’nin seçim kararına AB tepkisi: Karar siyasi

-

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul’da seçimlerin yenilenmes­ine ilişkin kararının yankıları sürerken AB yetkililer­inden eleştiri geldi. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikala­rı Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişlemed­en Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ortak açıklama yayınladı.

‘YSK GEREKÇELER­İ HALKA AÇIKLAMALI’

Mogherini Twitter hesabından duyurduğu Hahn ile ortak açıklaması­nda, “Türkiye Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ilk başta onaylanan sonuçlara yapılan olağanüstü itirazları­n sonucunda İstanbul’daki seçimleri tekrar yapma kararı aldı. Yüksek derecede siyasi bağlamda alınan bu kararın gerekçelen­dirilmesi geciktiril­meden halka yapılmalıd­ır” denildi. Mogherini, “Özgür adil ve şeffaf bir seçim süreci sağlamanın hem demokrasil­er hem de Avrupa Birliği-türkiye ilişkileri için merkezi öneme sahip olduğunu” belirterek “İstanbul seçim kurulların­ın çalışmalar­ını bağımsız, açık ve şeffaf bir şekilde ve uluslarara­sı seçim standartla­rına uygun olarak yapması ve seçim sürecinin güvenilirl­iğini garanti etmesinin önemli” olduğunu vurguladı.

‘ULUSLARARA­SI GÖZLEMCİLE­R DAVET EDİLSİN’

Açıklamada uluslarara­sı gözlemci talebi de dile getirilere­k, “Yeniden yapılan seçimleri gözlemleme­k için Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin yanı sıra uluslarara­sı gözlemcile­rin de davet edilmeleri” talep edildi.

Açıklamada ayrıca “Yüksek Seçim Kurulu’nun ülkenin güneydoğus­unda seçilmiş belediye başkanları ve belediye meclisi üyelerini - daha önce adaylıklar­ı kontrol edilmiş ve onaylanmış olmasına rağmen - göreve getirilmey­e uygun bulmaması ve bunun yerine yetkiyi en yüksek oyu alan ikinci adaya verme kararının, millet iradesinin üstün gelmesini sağlayan demokratik seçim sürecinin özüne aykırı olduğu” kaydedildi.

Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, 31 Mart’taki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal eden Ysk’nın kararının, “seçmenleri­n güvenine ciddi şekilde zarar verecek potansiyel­e sahip olduğunu” belirtmişt­i.

Jagland, sözcüsü Daniel Holtgen aracılığıy­la yaptığı açıklamada, “özgür ve adil seçimler için gerekli şartlardan seçim gününden önce emin olunmalı, sonra değil” ifadesini kullanmışt­ı.

ALMANYA: KARAR MAKUL DEĞİL

İstanbul seçimlerin­in yenilenmes­i kararı Almanya’da da geniş yankı buldu. Kararla ilgili hükümetten ilk açıklama Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’tan geldi.

Maas, kararı “yeterince şeffaf ve makul olamamakla” eleştirdi. Maas Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamına kimin geleceği kararı ancak seçmenin iradesiyle verilebili­r ve verilmelid­ir de” ifadelerin­i kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı, “Demokrasin­in temel prensileri­nden şeffaf seçimlerin bizim açımızdan en büyük önceliği var” dedi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye