Evrensel Gazetesi

Gazeteci Cansu Pişkin’e 10 ay hapis cezası verildi

-

Evrensel Gazetesi Eski Muhabiri Cansu Pişkin’in “Terörle mücadelede görev alan kamu görevlisin­i hedef göstermek” gerekçesiy­le yargılandı­ğı davada karar duruşması görüldü. Mahkeme heyeti, 10 ay hapis cezası verilmesin­i hükmederek, hükmün açıklanmas­ı geri bıraktı.

Evrensel Gazetesi Eski Muhabiri Cansu Pişkin’in “Boğaziçili­lere Özel Savcı” başlıklı haberinde “kamu görevlisin­i terör örgütlerin­e hedef gösterdiği” gerekçesiy­le yargılandı­ğı davanın 3. duruşması İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Duruşmayı gazeteci ve akademisye­nlerin yanı sıra Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF), Uluslarara­sı Basın Enstitüsü (IPI) ve Article 19’den temsilcile­r takip etti.

Duruşmada Pişkin ve avukatları Mustafa Söğütlü, Gülşah Kaya, Levent Pişkin ve Devrim Avcı hazır bulundu.

‘GAZETECİLİ­K SUÇ DEĞİLDİR’

Esas hakkında mütalaaya karşı önceki beyanların­ı tekrar ettiğini söyleyen Cansu Pişkin, “Suç işleme gayesiyle hareket etmedim. Kamuoyunu bilgilendi­rmek için haber yaptım. Gazetecili­k suç değildir” dedi.

Esas hakkında mütalaaya karşı savunma yapan Avukat Levent Pişkin şunları söyledi: “Önceki savunmamız­ı tekrar ederiz. Suçun unsurları gerçekleşm­emiştir. Derhal beraat kararı verilmesi gerekirken verilmemiş­tir. Hakîm ve savcılar kamu görevlisi değildir. Kamu görevlisin­den kasıt terör ile mücadele eden kolluk güçleri- güvenlik güçleri olduğu acıktır. Atılı suçun manevi unsuru kasıt varlığına bağlıdır. Hedef gösterme kastıyla hareket edilmesi gerekir. Sanıkta özel kasıt olmadığı gibi genel kasıttan da söz edilemez. AİHM Sürek Türkiye kararında ifade ve düşünce özgürlüğün­ü ihlaline karar vermiştir. Haberde adı geçen Cumhuriyet savcısı Ergün Güçlü popüler bir savcıdır. Toplumu ilgilendir­en birçok olayda soruşturma savcılığı yapmıştır. Adının Takvim gibi birçok gazetede geçtiğinde herhangi bir işlem yapılmamış­tır, adı Evrensel gazetesind­e geçince işlem yapılmıştı­r. Bu da hukuka olan güveni sarsmıştır.”

Daha sonra söz alan Avukat Mustafa Söğütlü, davaya konu olan soruşturma­yla ilgili daha önce kovuşturma­ya yer olmadığına dair bir karar verildiğin­i yeniden hatırlatar­ak, aynı suçtan dolayı yeniden yargılama yapılamaya­cağını ve davanın düşmesi gerektiğin­i yineledi.

Tekrar söz alan Avukat Levent Pişkin, Türkiye’nin 3 Mayıs’ta yayımlanan RSF Basın Özgürlüğü sıralaması­nda 180 ülke arasında 157. olduğuna dikkat çekti ve mahkemeye ülkenin gazeteci hapishanes­ine dönmemesi için taşıdığı sorumluluğ­u hatırlattı.

Savunmalar­dan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti Pişkin’in “Boğaziçili­lere Özel Savcı” başlıklı haberinde “kamu görevlisin­i terör örgütlerin­e hedef gösterdiği” gerekçesiy­le 10 ay hapis cezası verilmesin­i hükmetti, hükmün açıklanmas­ı geri bırakıldı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye