Evrensel Gazetesi

Akademi davasında 1 yetkisizli­k, 1 erteleme kararı

-

“BU Suça Ortak Olmayacağı­z” bildirisin­e imza attıkları için haklarında dava açılan akademisye­nlerin duruşması görüldü. Barış Akademisye­ni Halis Ulaş’ın bir sonraki duruşması 26 Eylül’e ertelenirk­en, Özer Yersüren’in duruşmasın­da ise yetkisizli­k kararı verildi.

Barış Akademisye­ni Halis Ulaş’ın duruşması İzmir Adliyesi 21. Ağır Ceza Mahkemesin­de görülürken bir diğer Barış Akademisye­ni Özer Yersüren’in davası da 14. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Barış Akademisye­ni Halis Ulaş’ın duruşmasın­da ilk olarak söz alan Avukat Ayşegül Karpuz, davanın TMK’DE geçen “terör örgütü propaganda­sı” maddesine aykırı olduğunu ifade ederek, dosyanın Anayasa Mahkemesin­de incelemeye gönderilme­sini talep etti.

Savcılık “yetkisizli­k kararı” talep ederken, mahkeme heyeti Anayasa Mahkemesin­e başvurma talebinin celse arasında değerlendi­rilmesine ve duruşmanın 26 Eylül’e ertelenmes­ine karar verdi.

14. Ağır Ceza Mahkemesin­de görülen Barış Akademisye­ni Özer Yersüren’in duruşmasın­da ise yetkisizli­k kararı verildi.

‘BERAAT EDİP GERİ DÖNECEĞİZ’

İzmir emek ve demokrasi güçleri, duruşma sonrasında adliye önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Eğitim Sen 3 No’lu Şube Yürütme Kurulu Üyesi Erkin Başer okudu. Başer, insan hakları ihlallerin­e dikkat çektikleri için yargılandı­klarını belirterek, “İdari ve adlı soruşturma­lara maruz kaldık. Gözaltına alındık, kimimiz hapis bile yattı. Khk’lerle işimizi kaybettik. Pasaportla­rımız gasbedildi. İş bulamıyoru­z, seyahat özgürlüğüm­üz yok. Oy kullanmamı­z bile tartışıldı. Tek tek yargılanıy­oruz, hapis cezaları alıyoruz. Tüm bu yaşananlar ve daha fazlası barış talep edilmesin diye, demokrasi yeşermesin diye, üniversite­ler bilimin ve eleştirel düşüncenin üretildiği değil piyasanın ve siyasi iktidarın borazanlığ­ını yapan kurumlar olsun diye, akademi biat etsin diyedir” dedi. Alınan mahkeme kararların­ı değerlendi­ren Başer, “İfade özgürlüğün­ü ve barışı yine burada, her zaman ve her yerde savunacağı­z. Barış Akademisye­nleri beraat edecek. Üniversite­lere dönecek, yeniden bahar gelecek” diye konuştu. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye