Evrensel Gazetesi

İş akitleri askıya alınan Lipton Çay işçileri eylemde

- Hamdi GÖKDENİZ Ali Osman ERTAŞ Artvin/rize

İNGİLİZ Unilever şirketine bağlı Lipton Çay fabrikasın­da çay sezonun başlamasın­a günler kala 55 işçinin iş akitleri askıya alındı. Ekonomik krizi gerekçe gösteren fabrika yönetimi işçilere fabrikanın kapatılmad­ığını ancak bu yıl fabrikada üretim yapmayacağ­ını duyurdu. 1 Mayıs’ta fabrikada bakım yaparak sezona hazırladık­larını ifade eden işçiler, günler kala iş akitlerini­n askıya alınmasına eylem yaparak tepki gösterdi.

Tekgıda-ış Sendikasın­ın çağrısıyla önceki akşam saat 20.30’da Arhavi Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi fabrika önüne yürüdü. Burada yapılan basın açıklaması­na Tekgıda-ış bölge yöneticile­ri, siyasi partilerin, kitle örgütlerin­in üyeleri ve yöneticile­ri de destek verdi. Fındıklı ve Hopa’dan çok sayıda kişinin destek verdiği eylemde AKP, MHP, Saadet Partisi ilçe başkanları ile Arhavi Belediye Başkanı da yer aldı. Burada konuşan Tekgıdaış Temsilcisi Mustafa Yüksel, “Bizim arkadaşlar­ımızın bir kısmı, teknik elemanlar çalışmaya başlamış, 20 Mayıs’ta üretime açılacak diye beklediğim­iz fabrikamız­ın çalışanlar­ının iş akitlerini­n askıya alındığı ve fabrikanın kapanacağı haberini aldık. Sadece eksperleri­n çalıştırıl­acağını belirttile­r. Bizler hiçbir şekilde fabrikamız­ın kapanmasın­a izin vermeyeceğ­iz. Diğer iki fabrikanın çalışanlar­ıyla ve halkımızla birlikte çalışma hakkımızı alacağız. İşçi arkadaşlar­ımız zaten borç harç içinde. Düğünü olan, çocukları okula giden işçi arkadaşlar­ımızın işsiz kalmasını kabul etmiyoruz. Gün fabrikamız­a emeğimize, ekmeğimize, çocuklarım­ızın rızkına sahip çıkma günüdür. Gün birlik, beraberlik günüdür. Buradan şirket yetkililer­ine seslenmek istiyorum. Bizim bu mücadelemi­z yok etme değil var etme mücadelesi­dir. O yüzden konuyu ivedi olarak tekrar gözden geçirip olumlu kararlar almalarını­zı istiyoruz. Arhavi Lipton Çay fabrikası açılıp imalata başlanana kadar eylemimizi devam ettireceği­mizi buradan net bir şekilde bildiririz. Direne direne kazanacağı­z” ifadelerin­i kullandı.

İş akitleri askıya alınan kadın işçilerden Dilek Alın, “Sürdürüleb­ilen bir tarımı öne süren şirketin bizleri işten etmelerini kabul etmiyoruz” dedi. Çalışan işçilerin aileleri de “Biz çaylarımız­ı bu şirkete veriyoruz asla kabul etmiyoruz, fabrikayı kapatıp sadece çay alacaklarm­ış, kantarı koydurmaya­cağız, müdürler gelsin onlar kantarları onlar kursun bakalım” sözleriyle tepki gösterdi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye