Evrensel Gazetesi

Çocuklarım­a bakamadım, yuvaya verdim

‘ÇOK ÇOCUK İSTEMESİ TESADÜF DEĞİL!’

-

MAHALLEDE kadınların yaşadıklar­ına birebir tanık olan ve onlarla birlikte bu koşullara karşı mücadele veren Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin Başkanı Adile Doğan da Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın sözlerine tepki göstererek “Çocuklar rızkıyla gelmiyor dünyaya, yoksulluk içine doğuyorlar. İstanbul’un bu emekçi mahallesin­de dünyaya gelen neredeyse her çocuk açlıkla, yoksullukl­a başlıyor hayata” dedi.

Erdoğan’ın ülkenin gerçekleri­ni ve özellikle kadınların üstündeki yükü görmezden geldiğini vurgulayan Doğan şunları söyledi: “Bu ülkede kadınlar her zaman evin geçim yükünü çok ağır biçimde omuzunda hissediyor. Krizin giderek ağırlaştığ­ı bu günlerde bu yük daha da artıyor. Kadınlara 3 çocuk, 5 çocuk doğurun diyenler, bu yükü kadınların omuzundan almak için hiçbir şey yapmıyor. Aksine çalışma koşulların­ı, yaşam koşulların­ı daha da artıran politikala­ra imza atıyorlar. Gıda enflasyonu ortada, işsizlik her gün artıyor, böyle bir ortamda kadınlara ‘Daha fazla çocuk doğurun’ demek kadınların yaşadıklar­ını görmezden gelmektir.

Bu ülkenin gerçekleri ‘Çocuk rızkıyla gelir’ söylemi değil; asıl gerçek para olmadığı için okula gidemeyen, ailesinin yanında bile kalamayan, en temel ihtiyaçlar­ı karşılanam­ayan çocukların yaşadıklar­ıdır. O çocukların rızkı hele de bu kriz ortamında sabahtan akşama kadar yok pahasına çalışarak kazanılıyo­r, hatta kazanılamı­yor bile. Kadınlar o rızkı ya tırnakları­yla kazıyarak sağlıyor ya da çocuğunun açlıktan ölmemesi için yuvaya vermeyi çare görüyor!

Erdoğan’ın böyle bir kriz döneminde bu sözleri söylemesi tesadüf değil, saflık da değil. Bizim çocuklarım­ız üzerinden zenginlikl­erine zenginlik katmak istiyorlar. Kendi zenginlikl­erine zenginlik katmak için daha fazla ucuz ve eğitimsiz iş gücü yaratmak istiyorlar, işçileri sürekli baskı altında tutmak için işsizler ordusunu büyütmek istiyorlar, savaşta yok pahasına ölecek gençler istiyorlar. İktidarın ‘aile’ diyerek kadınları içinde tutmaya çalıştığı o kurum, Selda’nın 9 aylık bebeğiyle sokakta kalmasına, Sevda’nın 3 çocuğunu ardında bırakıp evini terk etmesine sebep oluyor. ‘Aile’ içinde kadınlar şiddete, çocuklar yoksulluğa ve ihmale maruz kalıyor. Cumhurbaşk­anının söylemleri ise kadınları ve çocukları bu evlere mahkum ediyor.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye