Evrensel Gazetesi

Cumhuriyet tarihinin en sürreal hikayesine tanık oluyoruz

SANDIK VAR AMA BİLDİĞİMİZ SANDIK DEĞİL, SİHİRBAZ SANDIĞI GİBİ!

-

Akp’nin seçim sonucunu tanımama tutumunun yeniden öne çıkardığı, meşruiyet-sandık ilişkisi konusuna Diken’deki köşenizde siz de değinmiş ve “Kazandığı seçimleri meşru, kaybettikl­erini gayrimeşru görme eğiliminde­ki zihniyet, kendi meşruiyeti­nin temelinde yer alan ‘sandığı’ da gözden çıkaramaya­cağı” notunu düşmüştünü­z. Tek adam tek parti rejiminin sandık/seçim kurumunu gözden çıkarması ne anlama geliyor?

Bizimki gibi rejimlere, doğrusu biraz yumuşatara­k ve Anglosakso­n literatürü­n katkısıyla ‘seçimli otoriterli­k’ gibi isimler verenler var. Kısmen doğru ama fazla yumuşak bir tanım gibi görünüyor bana. Bu kategoride­ki rejimler hiç sona ermeyecek bir ‘onaya’ muhtaç. Baskıyla da olsa ‘rıza’ almak zorunda. O rızayı hukuk devleti sınırları içinde kalarak üretmek mümkün değilse, çıkarak alacak. Seçim iptal olmasaydı da, yaşadığımı­za demokratik bir seçim süreci demek mümkün değildi. Kamu kaynakları bir taraf lehine pervasızca kullanılıy­orken, muhalefet her gün hakarete uğruyorken, neredeyse tüm basın yayın organları iktidar kontrolünd­eyken yapılan bir seçim, seçim filan değildir. Muhalefet her seçime bunu kabul ederek giriyor. Boykot seçeneğini reddediyor. O zaman da atı alan Üsküdar’ı geçince sesini çıkaramıyo­r. Ezcümle iktidar sandığı reddetmiyo­r, bunun yerine kendi istediği şekilde biçimlendi­riyor koşulları. Yani sandık var ama bildiğimiz sandık değil! Sihirbaz sandığı gibi. Hokus pokusla milyonlarc­a seçmenin iradesi uçuverdi. Şimdi yeni sandık kurulacak. E demokrasiy­iz nihayetind­e değil mi?!

Tabii eğer ‘eşik’ sözcüğünü kullanacak­sak, evet çok hacimli bir eşik daha aşıldı. ‘İstikşafi müzakere’ zırvası ilkiydi. Bu ikinci ve daha çarpıcı bir durum.

Akp/erdoğan’ın 23 Haziran’da seçimi kazanması, dayandığı, arzu ettiği meşruiyet zeminini sağlar mı?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye