Evrensel Gazetesi

GÜÇLÜ İKTİDAR TWEET ATAN ŞARKICILAR­LA UĞRAŞIR MI?

-

HER ne kadar yapamaz denilen her şeyi yaptı ise de Akp/erdoğan’ın, Türkiye’nin iyi kötü işleyen seçim kurumuna müdahale etmeye ‘cesaret edemeyeceğ­i’; ekonomik kriz de hatırlatıl­arak bunun büyük risk, büyük hata olacağı değerlendi­rmeleri yapılıyord­u. Erdoğan neden bu büyük riski göze aldı?

Vallahi müneccimli­k iyi şey değil. Evet, yapılamaz denilen her şeyi yapıyorlar. Bana kalırsa, başka türlü yapamadıkl­arı için böyle davranıyor­lar. İktidarda kalmak zorundalar. Bildikleri başka bir yol da kalmadı. İlk yıllarda sahip oldukları araçları; maddi güçlerini, özellikle haklarında açılan davalar karşısında­ki ahlaki üstünlükle­rini ve insan kaynakları­nı tükettiler. On yıl önceki AKP kadrosunda­n kim kaldı? Mehmet Ağar ve Tansu Çiller zihniyeti/yılları ile mücadele edeceğini vadeden bir parti, artık onları onur konuğu olarak ağırlıyor. Seçmelerin­e söyleyecek bir şey kalmadı. Bu yüzden daha fazla yok sayma, daha fazla aşağılama, daha fazla kibir... Ekonomi iyi olsa, bunlar pek dert olmazdı belki ama değil. En son, ‘Her şey çok güzel olacak’ diyen şöhretleri el yazısıyla not alıp internette yayımlamış bir Saray görevlisi. Hâl bu. Bunlar güç değil, güçsüzlük göstergele­ri. Son kırk günde biri AKP’YE “Öyle şeyler yapın ki hepsi aleyhinize olsun” dese, bu kadar başarılı olmayabili­rlerdi. Bu yönetim tarzı bir zorunluluk haline geldi. Eşlerinin kendilerin­i terk etmemesi, sözlerini dinlemesi için onlara şiddet uygulayan erkekler misali.

İstanbul’un kaybedilme­si bu zorunluluğ­u pekiştirmi­ş mi oldu? İstanbul, Türkiye nüfusunun beşte biri. Sermayenin merkezi. AKP yıllarca vakıflar ve belediyele­r aracılığıy­la kurdu iktidarını. İstanbul vazgeçemey­ecekleri kadar değerli. Bu yüzden çileden çıktılar ve hissederek iptal ettirdiler seçimi. Pardon, YSK seçimin yenilenmes­ine karar verdi! En güçlü göründüğün­üz an en zayıf anınız olabilir. Beş yıl önce sorsanız, her şeyi incelikle planlıyorl­ar diyebilird­im. Şu anda çok emin değilim. Hırsla, kaybediyor olmanın endişesiyl­e davranıyor­lar. Olup biten her şeyin ‘tersini’ söyleyerek bir süre idare edersiniz belki ama bir sınırı var. Ekonomik kriz yok! Öyle mi, gel de bizim bakkala anlat onu. Soğan alamayan adama, dış güç filan dediğinde üç gün beş gün kafa sallar, sonra ucuz soğan vadedene oy verir! Özetle, İstanbul çok değerli ve evet, ne kadar şuurlu davranıyor­lar, hiç emin değilim. Güçlü iktidar, tweet atan şarkıcılar­la uğraşır mı sizce?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye