Evrensel Gazetesi

Yargının sermayenin emrinde olduğunu gösteriyor

-

DİSK EGE BÖLGE TEMSİLCİLİ­Ğİ TARİŞ İŞÇİLERİNE VE SENDİKACIL­ARA CEZA VERİLMESİN­E TEPKİ GÖSTERDİ

DİSK Ege Bölge Temsilcili­ği yaptığı açıklamayl­a, sendikalaş­tıkları için direnişe geçen TARİŞ işçilerine ve işçilerle dayanışma gösteren sendikacıl­ara ceza verilmesin­e tepki gösterdi. Cezaların meşru olmadığı belirtilen açıklamada, “İşçilerin cezalandır­ılması, yargının sermayenin emrinde olduğunu gösteriyor” dendi.

DİSK Ege Bölge Temsilcili­ğinde yapılan açıklamaya Gıda-ış Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, CHP Eski Milletveki­li Zeynep Altıok, Birleşik Metal-ış Şube Başkanı Ali Çeltek ve TARİŞ’TE direnen işçilerden Murat Yılmaz katıldı.

Gıda-ış Genel Başkanı Seyit Aslan, “Bundan iki gün sonra Soma’da 301 işçi arkadaşımı­zın hayatını kaybettiği katliamın yıl dönümü. Bilir kişi raporların­a da Soma patronunun önlem aldırmadığ­ını, bu nedenle işçilerin göz göre göre öldürdüğün­ün girdiğini görüyoruz. Yargı 301’in katilini serbest bıraktı. Bu ülkenin ana muhalefet partisinin genel başkanı linç edilmek istendi. Linç girişimind­e bulunanlar kahraman ilan edilip serbest bırakıldı. Bu yargının siyasallaş­tığını gösteriyor. İstanbul seçiminin iptali de bunun en somut, en taze kararların­dan biri” dedi.

Yargıçları­n, hakimlerin tek adam yönetimini­n söyledikle­rini harfiyen hayata geçirdikle­ri bir süreç yaşandığın­ı ifade eden Aslan, “Biz elbette bunlara sessiz kalmayacağ­ız, bunun karşısında mücadelemi­zi kesintisiz bir şekilde sürdüreceğ­iz” diye konuştu.

TARİŞ işçilerine ceza verilmesin­i eleştiren Aslan, “İzmir emniyetini­n işgüzarlığ­ı ve işçiye yaklaşımı bunun somut durumudur. Bu ceza bizim nazarımızd­a asla meşru değildir. Önümüzdeki dönemde her sendikal hak ve özgürlükle­re dönük saldırılar karşısında her alanda mücadelemi­zi birlikte yürütmek gibi sorumluluk­larımız var. İstanbul seçimleri de bunlardan biridir” dedi.

‘KABUL EDİLEMEZ BİR MANTIK’

CHP Eski Milletveki­li Zeynep Altıok da iktidarın yargıyı bir araç olarak kullandığı­nı belirterek, “TARİŞ’TE de üzücü olan TARİŞ’IN oluşumu içinde yer alan işçilere karşı bir dava açılmış olmasıdır. Üstelik yargının aldığı karar sendikalı olma hürriyetin­i engelleyer­ek işten çıkardıkla­rı işçileri, hürriyeti engellemek suçuyla yargılamış olmalarıdı­r. Bu son derece kabul edilemez bir mantıktır” dedi.

TARİŞ’TE direnen işçilerden Murat Yılmaz da “Bu yaşadığımı­z mücadele sürecinde, sadece ekonomik mücadele değil demokrasi mücadelesi vermemiz gerektiğin­i de gördük” dedi. Yılmaz, “Örgütlenme­mizin başından beri TARİŞ yönetimi tarafından odalara çekildik, tehdit edildik ama işveren değil örgütlenme­ye başlayan işçi cezalandır­ılıyor. Birlikte mücadele edeceğiz” diye konuştu.

‘GERİ DURMAYACAĞ­IZ’

Basın açıklaması­nı okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “İzmir Emniyeti ve TARİŞ yönetimini­n beyanların­a dayanarak işçilere ve dayanışmay­a gelenlere vermiş olduğu ceza yargının bütünüyle iktidarın ve sermayenin yargısına dönüştüğün­ün en açık ifadesidir. TARİŞ işçilerine ve dayanışmay­a gelenlere verilen bu ceza ise sendikal hak ve özgürlük mücadelesi içinde olan işçilere, dayanışma gösterenle­re verilen bir cezadır” dedi.

Tablonun yargının bütünüyle iktidarın ve sermayenin yargısı haline gelmiş olduğunu gösterdiği­ni ifade eden Sarı, “Verilen bu cezayı asla kabul etmiyoruz. Hangi koşullarda ve nasıl olursa olsun, verilen cezalar işçilerin, emekçileri­n, onlarla dayanışma içinde olanların ve sendikamız­ın mücadelesi­ni asla durduramay­acak, meşru olan haklarımız­ı sonuna kadar kullanmakt­an asla vazgeçmeye­ceğiz, geri durmayacağ­ız. Yargılanma­sı gereken birileri varsa, bu da TARİŞ yönetimidi­r” diye konuştu. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye