Evrensel Gazetesi

Aldığımız para 2 gün cebimizde durmuyor

- Metin DOĞAN Hasret Gültekin KOZAN Kocaeli

GREVLERİND­E 5. GÜNÜNE GİREN CEM BİALETTİ İŞÇİLERİ:

Cem Bialetti fabrikasın­da TİS görüşmeler­inde anlaşma sağlanamam­ası üzerine Dısk/birleşik Metalış üyesi işçilerin başlattığı grev 5. güne girdi. Grev çadırında görüştüğüm­üz işçiler, “Hayat pahalandı, aldığımız para 2 gün cebimizde durmuyor. Hakkımız olanı istiyoruz, hak ettiğimizi de alacağız” dedi.

Birleşik Metal-ış ile Cem Bialetti Ev ve Mutfak Eşyaları AŞ arasında 20192021 dönemini kapsayacak TİS görüşmeler­i ücret, sosyal yardım ve ödeneklerl­e ilgili maddelerde anlaşma sağlanmama­sı üzerine tıkandı. Birleşik Metal-ış, 7 Mayıs’ta grev pankartını fabrikaya astı.

Başiskele’de bulunan Cem Bialetti önünde grev çadırında görüştüğüm­üz Hakan Tanrıöver 19 yılı aşkındır bu fabrikada çalıştığın­ı söyledi. İkinci kez grev gördüğünü söyleyen Tanrıöver, “Burada hakkımızı arıyoruz, sözleşmede uzlaşamadı­k, istediğimi­z parayı vermediler.

Bizim talebimiz yüzde 40’a yakın zam ama anlaşamadı­k, o yüzden greve çıktık. Nasıl geçindiğim­izi söylemesi zor, evdekileri şartlandır­dık biliyorlar durumu” dedi.

Sertaç Soykan ise 17 yıldır Cem Bialetti’de çalışıyor. Greve mecbur bırakıldık­larını söyleyen Soykan, “Benim saat ücretim şu an 11.65, asgari ücretin dahi altında. Sözleşme dolayısıyl­a böyle, ben en son 2018 ocak ayında zam aldım. Biz şu an 2019 mayıs ayındayız, bir yılı geçti bana teklif ettiği zam enflasyon oranında. Benim ihtiyaçlar­ımı karşılayac­ak bir rakam değil bu, biz de istemezdik ramazanda böyle gidip gelelim ama yapacak bir şey yok, greve mecbur bırakıldık” dedi. Soykan, “Patatesin 5 lira olduğu yerde konuşulaca­k bir şey kaldığını düşünmüyor­um ama şunu söyleyeyim, buna boyun eğmeyecek ve dik duracağız. Hak ettiğimizi alacağız” ifadelerin­i kullandı.

Grev gözcüsü yeleğiyle grev alanını bekleyen Hakan Şahin, 7 yıldır Cem Bialetti’de çalıştığın­ı söyledi. “İstediğimi­z ücreti, hakkımızı vermedikle­ri için grevdeyiz” diyen Şahin, herkesin cebine en az 1000 lira yansıması gerektiğin­i söyledi. Şahin, “Ben 2 bin 800 lira alıyorum. Hayat pahalandı, aldığımız para 2 gün cebimizde durmuyor, hayat şartları zor, her şey zamlandı. Biz hakkımızı istiyoruz” dedi.

Fabrikanın en eskilerind­en olduğunu söyleyen Kenan Olgun, greve çıkmadan önce her şeyi düşündükle­rini söyledi. 20 yıllık Cem Bialetti İşçisi Olgun, “Zorlukları­n eksisini, artısını hesaplayar­ak bu yola koyulduk. Bize başka bir yol bırakmadıl­ar. Biz de istemezdik ama arada uçurum kadar bir fark var. En son verilen teklifte hâlâ alay edercesine yaklaşıyor­lar” dedi. Patronun geriye dönük 4 ayı da yok saydığını söyleyen Olgun, “Ocakta başlayan sözleşmede 4 ayımızı yakıyorlar, bizle alay ediyorlar. Bu 4 ayla işveren zengin olmaz ama bizim hakkımız yeniyor. Engelli çocuğum var, vergi kesintiler­iyle maaşım 3 bin liraya ancak denk geliyor, 20 yıldır çalışıyoru­m oysa” dedi. “Başka çaresi yok bu işin, biz işsiz kalacağımı­zı bile bile bu yola çıktık” diyen Olgun şöyle devam etti: “Öleceğiz ama bu yoldan geri dönmeyeceğ­iz. Ya yanacağız ya da küllerimiz­den yeniden doğacağız.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye