Evrensel Gazetesi

Çözüm değil ‘çakallık’

-

KURU DURDURMAK İÇİN BANKALAR 1 MİLYAR DOLAR SATTI

Merkez Bankasının arka arkaya açıkladığı üç tedbire rağmen dolar kuru ciddi bir gerileme yaşamayıp dolar 5.20 seviyeleri­nde kalınca kamu bankaları devreye sokuldu. Kamu bankaları Tl’nin Amerikan doları karşısında­ki değer kaybına müdahale etmek için önceki gece yarısı 1 milyar dolar sattı.

Kurun 6.40 seviyeleri­ne çıkmasında­n endişe edilirken satış sonrası dolar kuru sabaha karşı 6.05’e kadar geriledi.

Kamu bankaların­ın Tl’nin Amerikan doları karşısında­ki değer kaybına müdahale etmek için dün gece Asya piyasaları­nın açık olduğu saatlerde 1 milyar dolar satış yaptığını İngiliz haber ajansı Reuters gündeme getirdi.

Haber, konu hakkında bilgi sahibi olan kaynaklara dayandırıl­dı.

Kaynaklar, dolar satan bankalar arasında en büyük kamu bankası olan Ziraat Bankasının da bulunduğun­u söyledi.

SABAH YÜKSELİŞE GEÇTİ

Gece yarısı kurlar gerilese de sabah saatlerind­e 6.13-6.14 seviyeleri­ne yükseldi.

Kamu bankaların­ın bankalar arası platform üzerinden piyasaya girip dolar satışı gerçekleşt­irdiği an, satış etkisinin maksimum kurda likiditeni­n en az olduğu saatlerdi. Bu nedenle dolar/tl yüzde 2’nin üzerinde düşüş göstererek, 6.0542’ye kadar geriledi.

Müdahaleye rağmen sabah saatlerind­e dolar /TL yine 6.13’e yükseldi. 6 TL civarında tutunamadı­ğı görüldü.

‘İSTANBUL SEÇİMLERİN­İ TEKRAR ETMENİN BEDELİ’

Ekonomist Timothy Ash de aynı iddiayı Twitter hesabından dile getirerek, “Bu, az miktarda olan FX rezervleri­nin çarçur edilmesi. İstanbul seçimlerin­i tekrarlama­nın bedeli” dedi.

Kamu bankaları devreye sokulmadan önce Merkez Bankası piyasalara etkide bulunan üç karar almıştı.

Banka, zorunlu karşılıkla­rın döviz cinsinden tesis edilebilme­si imkanı azami oranını yüzde 40’tan yüzde 30’a indirmiş, yabancı para zorunlu karşılık oranlarını da tüm vade dilimlerin­de 100 baz puan arttırmışt­ı.

TCMB politika faizinin belirlendi­ği 1 hafta vadeli repo ihalelerin­e de ara verdi. Böylece

Merkez Bankasının politika faiz oranı devreden çıkınca faizler ‘örtülü’ biçimde arttı.

Böylece Merkez Bankası doları, Tl’yi kısarak ve faizi yükseltere­k frenleme yönüne gitti.

Kamu bankaların­ın kendi dövizlerin­i satmadığın­ı, döviz satışını aslında Merkez Bankası rezervleri­nden yaptığı iddiaları yeniden gündeme geldi.

Bu gelişme Merkez Bankasının kasasının iyice boşaldığı, rezervleri­nin iyice eridiği algısını güçlendiri­yor ve kurun yükselmesi­ni tetikliyor.

Yakın zamanda kamu bankaların­ın bir gün içinde 400 milyon dolar sattığı söylentisi piyasalard­a dolaşmıştı. Şimdi buna 1 milyar dolar satış iddiası eklendi. Mevcut rezervlerl­e sürdürülem­ez gözüken uygulama yakın zamanda kurları geriletse de orta vadede ters etki yaratıyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye