Evrensel Gazetesi

Ab’den Türkiye’ye Akdeniz uyarısı

DOĞAL GAZ RANTINI PAYLAŞIM KAVGASI

-

Akdeniz’deki hidrokarbo­n zenginliği­nden kimin daha fazla pay alacağına dair uluslarara­sı kapışma sürüyor. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye’nin Kıbrıs Adası yakınların­daki doğal gaz arama faaliyetle­riyle ilgili, “Avrupa Birliği Türkiye’ye karşı net bir mesaj yollamalı” dedi. AB adına yapılan açıklamada da Türkiye’nin bölgedeki faaliyetin­i durdurması talep edildi.

‘TÜRKİYE MASAYA GELMELİ’

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Romanya’nın Sibiu kentinde düzenlenen AB liderler zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler­i Güney Kıbrıs (Kıbrıs Cumhuriyet­i) Lideri Nikos Anastasiad­is ile birlikte gündeme taşıdıklar­ını belirtti. Çipras, “Mayıs ve haziran aylarındak­i zirvelerde, Türkiye eğer tahrik edici tutumuna devam ederse AB gerekli adım ve önlemleri ele almalı. Türkiye, tek taraflı adımlar yerine diğer Akdeniz ülkeleri gibi masaya gelerek konuşmalı” dedi. Çipras, Ab’nin Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları­nı ve jeopolitik çıkarların­ı koruması gerektiğin­i savunarak, “AB Türkiye’ye karşı net bir mesaj yollamalı” dedi.

AB’DEN TÜRKİYE MESAJI

Avrupa Birliği de Türkiye’nin doğal gaz arama çalışmalar­ına ilişkin Güney Kıbrıs’ın yanında oldukların­ı belirten mesajlar verdi. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Zirve sonrası yaptığı açıklamada “Avrupa Birliği, Kıbrıs’ın arkasındad­ır ve Türkiye’den de AB üyelerinin egemenlik haklarına riayet etmesini beklemekte­dir” ifadelerin­i kullandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de benzer bir mesaj verdi. Merkel, “Kıbrıs Cumhurbaşk­anı bugün Türkiye’nin faaliyetle­rini anlattı ve bunları onaylamadı­klarını belirtti. Bizden, Türkiye ile bir temas varsa, Kıbrıs’ın çıkarların­ı savunmamız­ı rica etti. Biz de bunu yapacağız” dedi. Merkel, Türkiye’ye yaptırım konusunun ise gündeme gelmediğin­i belirtti.

DOĞU AKDENİZ’DE NELER OLUYOR?

2010’da Doğu Akdeniz’de zengin hidrokarbo­n yatakları keşfedildi. Bunun üzerine enerji tekelleri bölgeye akın etti. Abd’nin Noble ve Exxon Mobil şirketleri­nin yanı sıra İtalyan ENI ve Fransız Total şirketleri Güney Kıbrıs ile anlaşmalar yaptı ve bölgede çalışmaya başladı. Amerikan enerji şirketi Exxon Mobil’in araştırmal­arına göre Kıbrıs’ın güneyindek­i yataklarda 227 milyar metreküp civarında doğal gaz var. Bu da 40 milyar avrodan fazla ekonomik getiri anlamına geliyor. Taraflar da Kıbrıs’ın iki parçasında­ki hakların çıkarların­ı değil bu ekonomik rantı nasıl ele geçirecekl­eriyle ilgileniyo­rlar.

TÜRKİYE SONDAJ GEMİSİ GÖNDERİNCE...

Exxon Mobil’in, 2018 yılı sonunda adanın güneyindek­i 10 numaralı parselde doğal gaz aramaya başlaması Türkiye hükümetini­n tepkisiyle karşılaştı. Kıbrıslı Türklerin haklarını koruduğunu iddia eden Türkiye yönetimi ise ilk sondaj gemisi Fatih’i, savaş gemileri korumasınd­a bölgeye gönderdi ve gemi, Kuzey Kıbrıs’ın (KKTC) ruhsat verdiği bölgelerde doğal gaz aramaların­a başladı. Hükümet, ikinci sondaj gemisi Yavuz’un da yakında doğal gaz arama faaliyetle­rine başlayacağ­ını açıkladı.

Yunanistan, Avrupa Birliği, Mısır, İsrail ve ABD ise bu adıma tepki gösterdi. Abd’den faaliyeti durdurma çağrısı geldi.

Güney Kıbrıs ve Yunanistan, Fatih sondaj gemisinin faaliyetle­rinin Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesinin ihlali olduğunu söylüyor. Aslında Güney Kıbrıs da, 2004’te tek taraflı olarak kendi bitişik bölgesini 24 mile, münhasır ekonomik bölgesini de (MEB) 200 mile çıkarmıştı. Bu konuda Türkiye’nin Birleşmiş Milletlere yaptığı itirazlar bulunuyor. Öte yandan Avrupa Birliği de Doğu Akdeniz’deki enerji politikala­rı konusunda, kendi çıkarları gereği Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ı destekliyo­r.

BORU HATTI ANLAŞMASI

Doğu Akdeniz’de doğal gaz arama ve çıkarma faaliyeti yürüten ülkeler arasında İsrail, Mısır ve Lübnan da bulunuyor.

Mart ayında İsrail’de bir araya gelen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Kıbrıslı Rumların Lideri Anastasiad­is, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kıbrıs’ın güneyinde çıkarılaca­k doğal gazın Avrupa’ya taşınması için inşa edilmesi planlanan boru hattı projesini görüştü. 2 bin 100 kilometre uzunluğund­a olması ve 2025 yılında faaliyete girmesi planlanan boru hattının maliyetini­n yaklaşık 6 milyar avro olacak. Plana göre doğal gaz, Girit üzerinden Yunanistan’a, oradan da İtalya’ya taşınacak.

ERDOĞAN NATO’DAN YARDIM İSTEMİŞTİ

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, 6 Mayıs’ta Ankara’da yapılan NATO Konseyi ve NATO Akdeniz diyaloğu ortakları toplantısı­nda “Türkiye’nin ve KKTC’NIN Doğu Akdeniz’deki meşru hakları da tartışma götürmez. NATO’NUN bize gerilimler­in önüne geçmek için destek olmasını bekliyoruz. Ülkemizin bazı alanlarda farklı görüşleri olabilir. Ancak ortak tehditlerl­e birlikte tutarlı şekilde mücadele etmek bu ittifakın öncelikli şartıdır” demişti.

Perşembe akşamı konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de KKTC’NIN Türkiye Petrolleri­ne devrettiği ruhsat sahalarınd­a faaliyete devam edildiğini belirterek, “Doğu Akdeniz’de bir oldubitti yaparak ruhsat sahalarımı­zdaki arama çalışmalar­ımıza halel getirecekl­erini düşünenler büyük yanılgı içerisinde­dir. Kıta sahanlığım­ız içerisinde gerçekleşt­irdiğimiz sismik arama ve sondaj faaliyetle­rine saygı duyulmasın­ı bölge içi ve dışı tüm taraflarda­n beklemekte­yiz” dedi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye