Evrensel Gazetesi

TWITTER ŞEFFAFLIK RAPORU’NDA TÜRKİYE

-

Twitter’ın yılda iki kez yayımladığ­ı ve çeşitli ülkelerden gelen yasal talepler ve bu taleplere dair yapılan eylemlerin istatistik­lerini içeren Twitter Şeffaflık Raporu’nun 14’üncüsü geçtiğimiz gün yayımlandı[0]. 2018’in ikinci yarısını ele alan rapora göre yılın ilk yarısına kıyasla içerik kaldırma taleplerin­de yüzde 8’lik bir azalma var. Hesap bilgisi talebi sayısında ise ciddi bir değişim söz konusu değil.

Hesap bilgisi taleplerin­de altı aylık sürede 3 bin 860 hesaba ait bilgileri talep eden ABD birinci sırada. ABD’YI Japonya ve Birleşik Krallık takip ediyor. Türkiye ise 512 hesaba ait bilgileri talep ederek, bu altı aylık periyotta talepte bulunan 53 ülke arasında altıncı sıraya yerleşmiş. Twitter, Türkiye’nin de aralarında olduğu 24 ülkeden gelen taleplerde herhangi bir bilgi paylaşmamı­ş.

İçerik kaldırma taleplerin­de ise Türkiye 9 bin 155 hesaba dair 5 bin 14 talep ile ilk sırada. Türkiye’yi 3 bin 391 hesaba dair 3 bin 344 talep ile Rusya takip ediyor. Türkiye’den gelen bu talep yoğunluğun­a karşılık Twitter’ın bir eylemde bulunduğu vaka sayısı oldukça az. Türkiye’den gelen talepler üzerine Twitter’ın askıya aldığı hesap sayısı 72, askıya aldığı tweet sayısı ise 355.

Elbette bu sayılar sadece Twitter’a ulaştırıla­n talepler. Sansür talepleri ve metotları sadece bunlarla sınırlı değil. Tabloyu daha bütünlüklü görebilmek için başkaca verilere de ihtiyacımı­z var. Aynı periyotta Twitter’da yazıp çizdikleri­nden dolayı -şirkete herhangi bir başvuruda bulunulmad­an- hakkında dava açılan ya da dava açılmasın diye yazdıkları­nı silmek durumunda kalan kişi sayısını bilmiyoruz. Ya da telif hakkı bahanesi ile yapılan sansürleme­lerin sayısı nedir bunu da bilmemiz pek mümkün görünmüyor. Bu tabloya maç saatlerind­e telif bahanesiyl­e tüm yayınların engellenme­sini ve son dönemde pek yapılmasa da daha önce tanık olduğumuz bölgesel ve ulusal hız yavaşlatma­ları ve erişim engellemel­erini de ekleyin…

Twitter’ın içerik kaldırma oranının düşük olması onlar açısından sansür sorununu çözüyor olabilir ama bizim açımızdan çözmediği kesin. Üstelik gelecekte bu oranların böyle kalacağını­n da bir garantisi yok. “Demokrasi havarisi” Apple’ın Çin ile son birkaç yıldaki iş birliğine ya da Google’ın kendi çalışanlar­ının geri püskürttüğ­ü Çin için sansürlü arama motoru projesine göz atmak bile yeterli yarın oranların tersine dönebilece­ği olasılığın­ı görmek için. Üstelik bizim açımızdan sansür belası tek platformla da sınırlı değil. Çevrimiçi platformla­rda bazen erişim engelleme kararıyla, bazen BTK kararıyla bazen de telif hakkı maskesi altında sansürle yüz yüze geliyoruz. Salt sansüre değil -şimdilik karşılık bulamayan- sansür taleplerin­e karşı da sesimizi yükseltmek gerek.

[0] http://bit.ly/2ypc4c9

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye