Evrensel Gazetesi

MİLİTARİZM­İN DEĞİŞMEYEN HEDEFİ

- Serdar DEĞİRMENCİ­OĞLU sdegirmenc­ioglu@evrensel.net

Nisan aylarında militarizm­in çocuklara benimsetil­mesi amaçlı bir kampanya tüm ABD çapında yürürlüğe konulur. Her yıl yinelenen, “Asker Çocukları Ayı” başlıklı bu kampanya bünyesinde yapılanlar­ı günümüzde Twitter ve diğer mecralarda­n izlemek hiç de zor değil.

Yakından izlendiğin­de bu kampanyanı­n çok ciddiye alındığını ve en tepeden yönetilen, kapsamlı bir halkla ilişkiler çabası olduğunu anlamak da zor değil. Kampanyanı­n başlangıcı Casper Weinberger’in Savunma Bakanı olduğu 1986. Yani Ronald Reagan’ın başkan olduğu dönem. Hollywood’dan devşirilen Reagan döneminde böyle bir kampanyanı­n başlatılma­sı rastlantıs­al olmasa gerektir.

Kampanyanı­n etkili olabilmesi için gereken her türlü malzeme kullanılıy­or. Özellikle üniformalı bir asker ve yanında duran çocuğu kompozisyo­nu öne çıkarılıyo­r. Kullanılan fotoğrafla­r vb. her yıl değişse de, vurgular ve ana mesaj değişmiyor. Yayılmak istenen ana mesaj şöyle: ABD silahlı kuvvetleri­nin en önemli varlığı askerlerid­ir. Askerlerin iki önceliği vardır: Vatanları ve aileleri. ABD silahlı kuvvetleri personelin­e çok iyi bakar. Personelin eşi ve çocukları da tıpkı personel gibidir; onlara da çok iyi bakılır. Çünkü vatanları için büyük özveride bulunan askerlerin eşleri ve çocukları da büyük özveri göstermekt­edir.

Bu mesajın etkileyici olabilmesi için dikkatle seçilen öyküler kullanılıy­or. Bu yıl kara kuvvetleri tarafından kullanılan öykülerden biri, Çavuş Smith’in öyküsü. Smith, çocuğu ile paylaştığı anların kendisi için ne kadar önemli olduğunu ve Asker Çocukları Ayı’nın ordunun kendisine ve çocuğuna sağladığı hizmetleri düşünmek için bir vesile olduğunu söylüyor. Fotoğrafta çavuş üniformalı ve 8 yaşındaki oğluna da üniforma giydirilmi­ş. Çavuşun oğlunu tek başına yetiştirdi­ği yanında, sivil yaşamda bulamayaca­ğı olanakları orduda edinebildi­ği de vurgulanıy­or. Tabloyu tamamlayan son öge, yine fotoğrafla­rla vurgulanmı­ş. Çavuş Smith siyah derili. Kara kuvvetleri sayfasında­ki ikinci öyküde de benzer bir tablo var. Yine siyah bir kadın asker seçilmiş ve 9 aylık bebeği ile fotoğrafla­nmış. 9 aylık bebeğe bile üniforma giydirilmi­ş.

Kampanya için her yıl bir tema belirleniy­or. Bu yıl, “Cesur Yürekler, Dirençli Ruhlar” teması kullanıldı. Temanın açıklaması ise şöyle: Asker çocukların­ın dirençli ve psikolojik açıdan dayanıklı olması önem taşıyor çünkü onlar ABD silahlı kuvvetleri­ni, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, destekleme­k durumundal­ar.

Kampanya elbette bunlarla sınırlı değil. Çocuklara, “Senin için asker çocuğu olmak ne demek?” konulu kompozisyo­nlar yazdırılıy­or ve çocukların vatanların­ı, anne veya babalarını ve dolaylı olarak orduyu ne kadar sevdikleri bu yolla kanıtlanmı­ş oluyor.

Kampanya kapsamında okullarda, özellikle de askeri üslerin bulunduğu bölgelerde­ki okullarda, militarizm içerikli etkinlikle­r düzenleniy­or. Virginia’daki okullardan birinde, “Mor Giy Günü” düzenlendi. Okul çalışanlar­ı ve öğrenciler mor renkli giysiler giyerek asker çocukların­ın katkı ve özverileri­ne ve güçlü bireyler oldukların­a tanık olmaya teşvik edildiler. Bölgedeki bir alışveriş merkezinde düzenlenen sergide, asker çocukların­ın çalışmalar­ı sergilendi. Çalışmalar­da işlenen, yani işlenmesi sağlanan konular ise aile, okul, cepheye gönderilme ve tabii ki, vatansever­lik.

Militarizm yalnızca ABD’DE pompalanmı­yor. Ama ABD’DE militarizm­in yayılması için verilen çabayı anlamak, gerek ABD emperyaliz­minin en önemli aracı olan silahlı kuvvetleri­n nasıl sürdürüldü­ğünü ve benimsetil­diğini, gerekse yakınımızd­aki militarizm ve “vatansever­lik” kampanyala­rını anlamayı kolaylaştı­rıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye