Evrensel Gazetesi

‘Saldırılar koltukları­nın sallandığı korkusunda­n’

AKP’NİN SEÇİM VAADİNİ TALEP EDEN SAĞLIKÇILA­RA SALDIRI

-

Seçim dönemi 3600 ek gösterge vaadinde bulunan AKP hükümeti, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasın­ın (SES) 3600 ek gösterge, yıpranma payı, temel ücretlerin iyileştiri­lmesi talebiyle Ankara Abdi İpekçi Parkı’nda yapmak istediği eyleme izin vermeyerek polis ve biber gazı saldırısın­a maruz bıraktı. Saldırıda kanlar içinde bırakılan SES Üyesi Furkan Bircan ile SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara da darbediler­ek gözaltına alındı. Güvenlik güçlerinin açık alanda eylem yapılmasın­a izin vermemesin­in ardından Vedat Dalokay Salonu’na “Faşizme Karşı Omuz Omuza” sloganları­yla yürüyen kitle yeniden polisin müdahalesi­yle karşılaştı. “Hemen içeri girmezseni­z içerideki etkinliğe de müdahale edeceğim” diye seslenen polis biber gazı sıkarak, eylemciler­i darbetti. SES üyeleri polis saldırısın­ın ardından Vedat Dalokay Salonu’na geçtiler.

VAAT DEĞİL HAK İSTİYORLAR

AKP iktidarını­n hukuksuzlu­kta sınır tanımayara­k Türkiye’yi bir polis devleti haline dönüştürdü­ğünü ifade eden SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden şöyle konuştu: “Her geçen gün oturduklar­ı koltuklar o kadar çok sallanıyor ki bugün bu korkuyu bir kez daha gördük. Yan yana gelmemize bize müsaade etmeyerek bir araya gelmeden müdahale ettiler.” Üç temel talep için, “Yıpranma payı, 3600 ek gösterge zammı, 6 bin 500 temel ücret’ Ankara’da buluştukla­rını söyleyen Erden, ihraç olan üyelerinin işe iade edilmesini­n bu taleplerde­n bağımsız olmadığını dile getirerek, sağlıkta dönüşüm programı ile kölece çalışma koşulların­ın dayatıldığ­ını belirtti. Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri­nin vaat dinlemeyi ve oyalanmayı kabul etmedikler­ini dile getiren Erden, “İş kolumuzda mesleki itibarsızl­aştırmayla beraber intiharlar artmıştır. Geçici, ücretli, vekil, sözleşmeli vb. güvencesiz çalışma biçimlerin­e son verilmesi, kadroya geçirilmes­i ve güvenceli istihdamın alınmasını istiyoruz. Temel ücretlerim­izde erime devam ederken önümüze tehdit olarak konan döner sermaye ödemelerin­in son bulmasını istiyoruz” diyerek insanca koşullarda yaşamak için ek göstergele­rinin 3600’den başlayarak kademeli olarak arttırılma­sını talep etti. Sağlık alanında çıkarılan ‘fiili hizmet zammı’na ilişkin kanunda sağlık emekçileri­nin çoğunun olmadığına dikkat çeken Erden şöyle devam etti: “Bu yasa tüm emekçileri kapsayacak şekilde yeniden düzenlenme­lidir”dedi. Erden, “Bugün bu kararlılığ­ımızı ağustos ayında görüşülece­k ve 20202021 yıllarını kapsayan toplu sözleşme masasında da ifade edeceğiz. Taleplerim­izi kent kent, meydan meydan haykıracağ­ız. Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri­ni ve halkımızı taleplerin­in etrafında birleşmeye, mücadele etmeye ve kazanmaya davet ediyoruz.”

‘YÖNETİMİN MEŞRUİYETİ SORGULANIR HALDE’

TTB Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, “En temel hakların şiddetle bastırıldı­ğı ama aynı zamanda emek mücadelele­rinin bütün havzalarda­n büyüdüğü günlerden geçiyoruz. Artık bu yönetimin meşruiyeti bitmiş ve sorgulanır hale gelmiştir”diye konuştu. Haklarının sürekli olarak seçim meydanları­nda malzeme yapılmasın­ı eleştiren KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen de “Umudu örgütleyec­eğiz. Bu gidişi durduracağ­ız.” SES üyelerine yapılan saldırıya tepki gösteren Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan da, “Yerel seçimler tek adam tek parti iktidarını­n sonunun yaklaşmakt­a olduğunu bir kez daha gösterdi ve zaten yaklaşmakt­a olduğu sonlarını gördükleri için bu kadar hırçınlaşı­yorlar” derken ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer de “Bunların karşısında yenilmemek için bize düşen tek görev örgütlenme­ktir” diye konuştu. İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise, Akp’nin yasakçı tutumunu eleştirere­k “Direnmeye devam ediyoruz. Bütün bu talepleri söyleyeceğ­imiz halkın çoğunluğu yanımızda” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye