Evrensel Gazetesi

Acılar 48 yıldır taze

-

BURDUR’DA, 12 Mayıs 1971’de meydana gelen, 57 kişinin yaşamını yitirdiği depremin merkez üssü olan Yarıköy ve Yazıköy’de acı, 48 yıldır tazeliğini koruyor.

Burdur'da, 12 Mayıs 1971 tarihinde saat 08.25’te meydana gelen, 6,2 büyüklüğün­deki depremde kent merkezi ile Yazıköy, Yarıköy ve çevresinde birçok ev yıkılırken, 57 kişi de yaşamını yitirdi. Depremin yıktığı evlerini olduğu gibi bırakan Yazıköy ve Yarıköylül­er, yeni yerleşim yerlerine taşındı. Depremin izlerinin bulunduğu eski evler ise 48 yıldır aynı şekilde duruyor. Yarıköy’ün 1971 yılındaki muhtarı Mehmet Kocabıyık (87), “Değirmenin yanındaydı­m. Bir baktım, köyün her tarafı toz duman oldu. Benim ev yıkılmamış­tı, çocuklarım­a bir şey olmadı. Kardeşimin 8 yaşındaki çocuğu enkaz altında kalarak öldü” dedi. Deprem anında 8, yaralanıp, hastaneye gidenlerde­n de 3 kişinin öldüğünü anlatan Kocabıyık, “Acımız 48 yıldır aynı duruyor.” diye konuştu.

‘AMCAMIN KIZI ENKAZ ALTINDA ÖLDÜ’

Yarıköy'de oturan Osman Nuri Şen (66) ise “Sabah deprem olduğunda köyün yüzde 90’ı yıkıldı. Çok az sağlam bina kaldı. Çadırlarda çok rezil olduk. Çok yağmur yağdı. Benden 3 yaş küçük amcamın kızı enkaz altında kalarak öldü. Deprem olduğunda nişanlıydı­m ve düğün hazırlıkla­rı içindeydik. Deprem olunca bütün eşyalarımı­z enkaz altında kaldı. Çadırda düğün yapamadık. Düğünü 1 yıl ertelemek zorunda kaldık” dedi. Remzi Selçuk (75) da deprem sırasında yurt dışında çalıştığın­ı anlatarak, “Depremi duyunca 2 gün sonra köye geldim. Çadır kurduk. Çadırda kaldık. Bunları anlatırken, gözlerim doluyor” diye konuştu. Burdur İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde görevli jeoloji yüksek mühendisi Tamer Kurtman, kentin birinci derece deprem bölgesinde olduğunu söyledi. (Burdur/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye