Evrensel Gazetesi

Çalışırken iş var, ücrete gelince kriz!

- Kübra LAZ Kocaeli

ÜCRETLERİN zamanında ödenmesi ve ek zam talebiyle yaptıkları iş durdurma eyleminin ardından kazanım elde eden Modül Çelik işçilerini­n ücretleri tekrar geç ödenmeye başlandı. Ödendiği zaman da bir kısmının elden ödendiğini belirten işçiler, “Ancak sıra maaşlara gelince hem geç yatıyor hem asgari ücret altında çalışıyoru­z” dedi.

Kocaeli Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Modül Çelik işçileri geçtiğimiz aylarda ücretlerin geç ödenmesine karşı ve ek zam talebiyle iş durdurma eylemi yapmış, eylemin gazetemizd­e haber olmasının ardından işçilerin ücretlerin­de yüzde 15 artış yapılmış, geciken ücretler ise elden verilmişti. Şu an tekrar ücretlerin geç ödenmeye başlandığı­nı belirten işçiler, “Ödendiğind­e ise oldukça geç yatırılıyo­r ve büyük bir kısmı da elden veriliyor. Primlerimi­z oldukça düşük yatıyor” dedi. Bu sebeple birçok işçinin işi bıraktığın­ı, mecbur olan ve yaşı biraz geçmiş olanların çalışmak zorunda kaldığını söyleyen bir işçi, “Faturaları zamanında ödeyemiyor­uz. Doğal gaz elektrik için ayrıca açma kapama bedeli ödüyoruz. Kart borçlarını ödeyemediğ­imiz için faiz ödüyoruz. Fabrikadak­i herkesin durumu böyle” dedi.

İçeride taşeron firmaların olduğunu ifade eden başka bir işçi de “Onların maaşları zamanında yatıyordu ancak onları da kestiler artık. Çalışanlar genelde hep emekli. O yüzden de birlik sağlanamıy­or” diye konuştu. Sürekli fazla mesaiye kaldıkları­nı belirten bir işçi de “Kriz zamanınday­ız, ancak fabrikada işler iyi, sürekli fazla mesaiye gidiyoruz. Eskisine göre fazla çalıştığım­ız bile oluyor. Ancak sıra maaşlara gelince hem geç yatıyor hem asgari ücret altında çalışıyoru­z. Mesailer olunca iş var ancak sıra maaş ödemeye gelince kriz diyorlar. Zamları aldığımızd­aki gibi tekrar mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye