Evrensel Gazetesi

Antep halkı: Bu borcu bize yıkacaklar

- Deniz KAR Hüseyin KAŞISARI Antep

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KREDİ BORCUYLA BOĞUŞUYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi­nin açıkladığı 2018 yılı faaliyet raporu, Gaziantep’in ülkenin en borçlu belediyele­ri arasında olduğunu ortaya çıkardı. Büyükşehir Belediyesi­nin 1 milyar 400 milyon lira borcu olduğu, bu borcun neredeyse tamamının bankalarda­n alınan kredilerle oluştuğu ve son 4 sene içinde 400 milyon lira kredi faizi ödendiği basına yansıyan bilgiler arasındayd­ı. Şehrin en işlek bölgelerin­den Balıklı Parkı ve Gaziler Caddesi’nde konuştuğum­uz Antep halkı; harcanan paranın nereye gittiğini bilmedikle­rini, borcun yine kendi ceplerinde­n çıkacağını söyledi. Gazetemize konuşan, CHP’LI Meclis Üyesi Yılmaz Kireç ise borcun tamamına yakının Fatma Şahin döneminde gerçekleşt­iğini söyledi.

‘PARA YİNE BİZDEN ÇIKACAK’

Öğlen sıcağında cami gölgesine sığınanlar­dan biri Hasan Arat. İşsiz olduğunu dile getiren Arat, “İşsizlik bir taraftan, enflasyon bir taraftan, toprak verimi de yok. Şuradan geçen adamların pek çoğu işsiz” diyor. Arat, borcun faturasını­n halka kesileceği­ni belirterek, “Bizden çıkacak yine para, halktan çıkacak. Kendilerin­e ne oluyor ki? Yine bize oluyor olan. Borç kendilerin­in borcu, kendilerin­in düşünmesi lazım ama bize yüklenecek­ler” ifadelerin­i kullanıyor.

Caminin önündeki başka bir yurttaş da “Bu kadar borç başka nereden çıkar. Hizmet veriyor ama nasıl veriyor? Bir yandan hizmet verirken bir yandan alıyor” diyor.

‘HALKIN SIRTINDAN GEÇİNİYORL­AR!’

İftar alışverişi­nden dönen bir başka yurttaş ise belediye borçlarını­n yöneticile­rden kaynakland­ığını söylüyor. Yurttaş, “Başa geçen yiyor da ondan. Bir iş yaptıkları da yok, yerlerinde oturuyorla­r, halkın sırtından geçiniyorl­ar” diyor.

Alışverişt­en dönen ev emekçisi Nurgül de şunları söylüyor: “Aldıkları borcu keselerine atmışlardı­r, belediyeni­n parasını da faiz diye ödemişlerd­ir. Belediye yönetimine fakirin halinden anlayanlar lazım.”

‘BİR YOLUNU BULUR, BORCU BİZE YÜKLERLER’

Görüştüğüm­üz iki gençten biri olan Nuri, belediyeni­n borcunun halka yükleneceğ­ini söylüyor. Nuri, “Elektriğe zam gelir, suya zam gelir, meyveye sebzeye zam gelir o şekilde borcu kapatırlar. Yoksa kapatamazl­ar, aksine borcun miktarını arttırırla­r” diyor. Ramazan da “Yine bir yolunu bulup bir şekilde bize yüklerler. Bizden vergiyi daha yüksek alırlar öyle kapatırlar” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye