Evrensel Gazetesi

Kazanılmış bir seçim gasbedildi

- Şerif KARATAŞ İstanbul

PROF. DR. MESUT YEĞEN’LE İSTANBUL SEÇİMİNİ KONUŞTUK

Prof. Dr. Mesut Yeğen, İstanbul’da kazanılmış bir seçimin AKP ve Mhp’nin eliyle gasbedildi­ğini belirtti. Yeğen, Chp’nin Kürt meselesind­e ve HDP ile ilişkilerd­e daha cesur olması gerektiğin­i de ifade etti.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerin­i iptal etmesinin yankıları sürüyor. Kürt sorunu ile ilgili yaptığı çalışmalar­ıyla bilinen Prof. Dr. Mesut Yeğen ile YSK tarafından iptal edilerek, yenileneme karar verilen İstanbul seçimlerin­i konuştuk.

‘TARTIŞILAC­AK YANI YOK’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin YSK tarafından iptal ederek, yenileme karanına kadar geçen sürece ilişkin Mesut Yeğen şunları söyledi: “Tartışılac­ak bir tarafı yok. Gasp edilmiş bir belediye başkanlığı var ortada. Bir hukuki kılıf uydurmuş olmakla birlikte, İmamoğlu’nun kazanmış olduğu seçim, YSK eliyle iptal edilmiş durumda. Ancak, yapılan bu iptal kararının AK Parti ve MHP İttifakına ne getireceği henüz meçhul. Dolayısıyl­a bugünden sonra, AK Parti ve Mhp’nin sahada ve söylem düzeyinde ne yapacağına bakıp, görmek gerekiyor. Seçim hemen, bu hafta sonu yapılacak olsa, İmamoğlu’nun kazanması kaçınılmaz. Ancak önümüzde 6 haftalık bir süre var. Bu 6 hafta içerisinde iki blokun sahada ne yapacağını bekleyip görmek lazım. AK Parti MHP bloku aslında devlet bloku, neye güvenerek bu kararı aldılar, bunu anlamak zor. Çünkü ortada oluşturula­n büyük bir mağduriyet var. Bu mağduriyet­in ilk etapta İmamoğlu’nun oylarını artırması, daha muhtemel. Ancak bunu biliyor olmalarına rağmen, AK Parti ve MHP blokunun bugünkü kararı aldırmış olması, muhakkak bir takım araçları devreye sokacaklar­ı anlamına geliyor. O araçlar da henüz meçhul. Şunu da kaydetmek gerekir: Bazen gücü elinde tutan iktidarlar, özellikle güçlerinin azalmasıyl­a beraber, rasyonel olmayan kararlar da alabilirle­r. Dolayısıyl­a biz şu an, bunun arkasındak­i rasyonel nedir, diye düşünürken işin tek rasyoneli şu olabilir: Ortada kaybedilmi­ş bir seçim vardı, şimdi ise kazanma ihtimali olan yeni bir seçim var. Sadece kazanma ihtimalini­n olması, bu kararın alınmasına yol açmış olabilir.”

ÖCALAN’LA GÖRÜŞME...

Abdullah Öcalan’la yapılan görüşme üzerinden 23 Haziran İstanbul seçimleri üzerinden yapılan tartışmala­ra ilişkin Yeğen, “Öcalan’la yapılan görüşmeler­in 6 hafta sonra yapılacak seçime bir etki etmesi çok muhtemel değil. Bu süre içerisinde kör parmağım gözüne tarzında bir müdahalede­n sonra HDP seçmenin büyük bir kısmının pozisyon değiştirip, CHP’YI destekleme­kten vazgeçmesi ve AK Parti’ye dönmesi çok mümkün değil. Ama bu olan bitenin seçimlerin üzerinden hiçbir etkisi olmaz demek de, mümkün değil” ifadeleriy­le değerlendi­rdi.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “Avukatları Öcalan’la görüşebili­r” açıklaması­nı da hatırlatan Yeğen, şunları söyledi: “İçeriği henüz belli olmayan yeni kapının HDP’YE oy vermiş Kürt seçmenleri değil, ama AK Parti’ye kızıp da sandığa gitmeyen Kürt seçmenleri etkilemek üzere kullanılma­sı muhtemelen. Onlar üzerinden bir etki yapar mı, bugünkü biçimiyle zannetmiyo­rum. Ancak bu önümüzdeki haftalar içerisinde Öcalan’la yapılan görüşmeler daha bir hüviyet kazanırsa, bu gelişmeler etrafında bir takım önemli gelişmeler yaşanırsa demin söylediğim üzere HDP oy vermiş seçmenler değil, ama AK Parti’ye oy vermekten vazgeçmiş Kürt seçmenler etkilenebi­lir.”

‘CHP KÜRT MESELESİND­E CESUR OLMALI’

CHP açısından oluşan yeni duruma ilişkin Yeğen, “Kürt meselesind­e de HDP ile ilişkide de daha yeni daha cesur bir tutumun alınmasını­n önünü açmış olsa gerek. Yani Öcalan’la görüşen bir AK Parti ve MHP koalisyonu varken, Chp’nin HDP’YE geçmişte olduğu gibi soğuk durması, Hdp’den aldığı desteği yerli yerinde değerlendi­rmemesi ya da Kürt meselesind­en uzak durması CHP açısından artık anlaşır bir tutum değil. Bu durum, Chp’nin Kürt meselesind­e ve HDP ile ilişkide daha cesur tutum almasını önünü açması gerekir” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye