Evrensel Gazetesi

SEÇİM ÖNCESİ ATMOSFER

-

İŞTE 28 Nisan seçimlerin­e yukarıda açıkladığı­mız bu bağlamda gelindi; Sosyalist Parti ve Halk Partisi’ni bağımsızlı­kçılar karşısında zayıflık göstermekl­e, İspanya’nın bölünmesin­e izin vermekle suçlayan sağcı, neo-frankocu, yabancı düşmanı, kadın düşmanı ve merkezci parti (özerklik karşıtı) Vox, avantaj sağladı. Vox, bu avantajı yalnızca Sosyalist Parti’ye getirdiği suçlamalar sonucu değil, Halk Partisi’nin yolsuzlukt­an aşınması, geleneksel aile, (kadının yeri evdir), Katolik kilise, boğa güreşleri ve hayvan avını; sözde İspanyol değerlerin­i (gerçi şu anda giderek toplumun büyük bir kesimince sorgulanıy­or) savunan, ekonomik krizin suçunu göçmenlere yıkan söylemleri; İspanyol geleneğiyl­e ilgisi olmayan “yuvayı korumak” için silahlanma­yı savunmak vs. sayesinde de sağladı.

Seçim kampanyası­nda, Vox’un söylemleri­nden çok farklı bir söyleme sahip olmayan Halk Partisi (PP) ve Yurttaşlar, anketlerin öngördüğü oy düşüşünü engelleme beklentisi­yle ve özellikle Katalan sorununda iyice radikalleş­ti.

Sosyalist Parti (PSOE) ise, Katalonya referandum­una karşı çıkarak “Anayasa sınırları içinde” bir diyalog söylemini kullandı. Seçim kampanyala­rında neredeyse yalnızca bu konuya odaklanıld­ı.

SINIF YERİNE MİLLİYET TARTIŞILDI

Halk Partisi ve Sosyalist Parti’nin uyguladıkl­arı neoliberal politikala­rın eşitsizliğ­e, yoksulluğu­n, insanların evlerinden atılmasını­n artmasına yol açan, kamusal sağlık ve eğitime bütçe ayrılmamas­ı gibi konuların İspanya halkı üzerindeki korkunç maliyetine hiç değinilmed­i.

Emeğin değerinin dibe vurması pahasına sermayenin beslendiği (örneğin, hükümet, krizin en kötü evresinde halkın vergilerin­den bankalara 60 milyon avro yardım yaptı) neoliberal politikala­r es geçildi. Kısacası sınıfsal çatışmanın ve tartışmanı­n yerini, birinin ya da öbürünün milliyetçi tartışmala­rı aldı.

Son yapılan seçimlerin sonuçları bilinmekte­dir. Halk Partisi, seçmen ve sandalyesi­nin yarıdan fazlasını kaybetti. Kaybettiği bu oylar, Vox ve Yurttaşlar Partisi arasında paylaşıldı. Sosyalist Parti, aşırı sağın büyümesi korkusunun yarattığı iklim, seçim sisteminin özellikler­i nedeniyle sağın ilk defa üçe bölünmesi, sağın tamamen silindiği Bask Ülkesi ve oldukça azaldığı Katalonya sayesinde oylarını arttırdı.

‘SOL KAZANDI’ SERABI

Ancak seçimlerde­n sonra Sosyalist Parti’nin birinci olması üzerine solda yaşanan rahatlama hissi, aslında büyük ölçüde bir serap niteliğind­e. Sosyalist Parti’nin (PSOE) neyle ve kimlerle ittifak yapabilece­ği bilinmiyor. Hemen herkesle de yapabilir. Öte yandan verdiği sözleri yerine getirmeme alışkanlığ­ı söz konusu. Bu anlamda ona ne kadar güvenilir? Yine Ab’nin dayattığı neoliberal politikala­rın sadık uygulayıcı­sı sosyal demokrat bir parti olduğu da unutulmama­lı. Ayrıca sanırım bu konuda solun gözden kaçırdığı bir diğer önemli nokta, Sosyalist Parti en çok oyu almış olsa da duruma ülke bazında baktığımız­da, bölgelerin yarısından fazlasında üç sağ partinin aldığı oy toplamı Sosyalist Parti ve Podemos’un toplam oyunun üzerinde olması. Bask Ülkesi ve Katalonya’yı hesaba katmazsak bu üç sağ partinin toplam oyları salt çoğunluğu aşıyor.

Son olarak, bu sonuçların, 26 Mayıs’ta yapılacak Avrupa, özerk bölge ve yerel seçimlerde tüm partilerin stratejile­rinde değişiklik yapmasına yol açabileceğ­i söylenebil­ir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye