Evrensel Gazetesi

‘Abd’nin İran için uçak gemisi göndermesi psikolojik savaş’

-

İRAN Devrim Muhafızlar­ı Komutanı Hüseyin Selami, Abd’nin bölgeye savaş gemisi göndermesi­nin psikolojik savaş olduğunu söyledi

Fars Haber Ajansına göre, İran Meclisinde­ki kapalı oturumda bölgedeki son gelişmeler­le ilgili milletveki­llerine hitap eden Selami, “Abd’nin bölge sularına savaş gemisi göndermesi psikolojik savaştan başka bir şey değildir” dedi.

Abd’nin bu yolla halka ve bazı komutanlar­a “savaş çıkacak korkusu” vermeyi amaçladığı­nı dile getiren Selami, “Abd’nin İran’a saldırması mümkün değil. Abd’nin İran’a yönelik bir savaş başlatmaya gücü yok ve buna cesaret edemez çünkü bir taraftan İran savunma güçlerinde­n ve diğer taraftan uçak gemilerini­n zarar görmesinde­n çekiniyor. ABD, böyle bir riski almıyor” ifadelerin­i kullandı. Bir başka İranlı komutan Emir Ali Hacızade ise, ABD’YI Basra Körfezi’ndeki savaş gemisini vurmakla tehdit etti. İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’nda (ISNA) yer alan habere göre, Devrim Muhafızlar­ı Hava Kuvvetleri Komutanı Hacızade, “40-50 civarında savaş uçağı ile 6 bin personeli olan savaş gemisi önceleri bizim için bir tehditti, bugün ise hedef durumunda” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, 7 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, uçak gemisinin geçen ay bölgeye doğru hareket ettiğini ve “B Takımı” olarak adlandırdı­ğı Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid’in ise bunu “İran tehdidine karşı sert bir uyarı” olarak göstermeye çalıştığın­ı ifade etmişti.

RUHANİ BİRLİK ÇAĞRISI YAPTI

Öte yandan İran Cumhurbaşk­anı Hasan Ruhani, Abd’nin siyasi ve ekonomik baskıların­a karşı vatandaşla­rını birlik olmaya çağırdı. Cumhurbaşk­anlığının internet sayfasında yayınlanan mesajında Ruhani “Boyun eğmek bizim kültürümüz ve dinimizle bağdaşmaz ve halk bunu kabul etmez; boyun eğmemeliyi­z ve çözümler bulmalıyız” dedi.

Ruhani 8 Mayıs’ta 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın yükümlülük­lerinin bir kısmını askıya alacağını açıklamışt­ı. Bir yıl önce aynı gün ABD Başkanı Donald Trump ülkesinin anlaşmadan çekileceği­ni kamuoyuna duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye