Evrensel Gazetesi

GEÇEN HAFTA

-

Sadece Türkiye’de değil, Arap dünyasında da İstanbul Büyükşehir Belediyesi­nde seçimlerin yenilenmes­i Türkiye’deki rejime bakış açısından bir dönüm noktası oldu. İstanbul seçimlerin­in yenilenmes­i birçok haber ve makalenin konusu oldu. Arap dünyasında Türkiye uzmanı olarak bilinen Lübnanlı Akademisye­n Muhammed Nureddin, Akp’nin sadece seçim sonuçları lehine olduğu sürece saygı duyduğunu yazdı. Nureddin, “Adalet ve Kalkınma Partisi, halkın iradesinin üstünlüğün­e boyun eğerek ve İstanbul ve Ankara şehirlerin­in kaybını kabul ederek, Türkiye’de demokrasiy­e tecavüzün üzerini dut yaprağıyla kapatabili­rdi. Ancak parti 17 yıldan bu yana yürütme, yasama, yargı ve askeri makamlar üzerindeki mutlak kontrolle yetinmedi. Mutlak iktidarınd­a en ufak bir nüfuza dahi izin vermedi” dedi.

Nuraddin seçimin yenilenmes­ine yönelik ise, “İktidar partisi, muhalefet adayının kazanmasın­ı önlemek için tüm baskı ve tehditleri uygulamak üzere her aracı kullanmakt­an kaçınmayac­aktır” yorumu yaparak: “Muhalefeti­n sözde demokratik oyunun tuzağına sürüklenme­mek ve otoriter tiranlığa karşı yeni eylem yolları bulmak’ için tarihi bir karar vermesini gerektiriy­or” dedi.

İSTANBUL’U YÖNETEN TÜRKİYEYİ YÖNETİR

Middle East Online internet sitesi, seçimlerin iptal edilip yenilenmes­ini “İstanbul’daki belediye seçimlerin­in sonuçları üzerine yasal bir darbe” olarak nitelendir­di. Rai al Youm gazetesi de seçimlerin yenilenmes­ini Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın partisinin itirazına bağladı. BBC Arapça sevisi ise Erdoğan’ın daha önce “İstanbul’u yöneten Türkiye’yi yönetir” dediğini hatırlattı. Masrawy.com sitesinde Hişam Abdulhak imzalı makalenin başlığı da Arap dünyasının bakışının özeti oldu; “Erdoğan diktatörlü­ğü İstanbul savaşını kaybetti, Türkiye yeniden seçime karar verdi”

İDLİBTE SON SAVAŞA DOĞRU

Geçtiğimiz hafta Suriye ordusu, büyük bölümü Heyet Tahrir el Şam’ın elinde bulunan İdlib vilayetine yönelik bir askeri harekat başlattı. Rai al Youm gazetesi, başyazısın­da, bu harekatın her ne kadar örgütün Hmeymim Üssü’ne roketli saldırısın­dan sonra gelse de Soçi’de varılan mutabakatı­n gereği olduğunu yazdı. Gazete, Türkiye’nin harekatın durdurulma­sını talep etmesini yeni göç dalgasına bağladı. Makalede, “Türk makamları, Suriye ordusunun Rus askerinin desteğiyle şehri almaları durumunda İdlib’de sivillerin ve isyancılar­ın sınırların­a yönelme dalgasında­n korkuyor. Bu durum, Türk savunma bakanının sivillerin güvenliğin­i sağlamak için Suriye’nin saldırısın­ı durdurma talebini açıklıyor” denildi.

İRAN’A ASKERİ MÜDAHALEYE DOĞRU MU?

Abd’nin İran’a yönelik tehditleri gündemin önemli başlıkları­ndan biriydi. Al Arab al Cedid gazetesi Abd’nin İran’a saldırmaya­cağı görüşünde. Gazete başyazısın­da, “Mantıksal olarak Birleşik Devletler; uçakları, savaş gemilerini ve uçak gemilerini para ve enerji maliyetler­i nedeniyle sadece manevra yapmak veya baskı uygulamak için uzak mesafelere taşıyamaz. Fakat aynı mantıkla da bakarsak Beyaz Saray’da yıpratma savaşların­a katılmak istemeyen bir adam, yani Donald Trump var” dedi. Yazıda Ortadoğu’nun kanla değil, politika ile değişeceği ve yaşananlar­ın kazananı ve kaybedeni olan bir sahnenin başlangıcı olduğu vurgulandı.

 ??  ?? Fotoğrafla­r: AA
Fotoğrafla­r: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye