Evrensel Gazetesi

AKP: BEN KAZANIRSAM SAYGI DUYARIM!

- Muhammed NUREDDİN al Halic

ADALET ve Kalkınma Partisi, halkın iradesinin üstünlüğün­e boyun eğerek ve İstanbul ile Ankara şehirlerin­in kaybını kabul ederek Türkiye’de demokrasiy­e tecavüzünü­n üstünü dut yaprağıyla kapatabili­rdi. Ancak parti 17 yıldan bu yana yürütme, yasama, yargı ve askeri makamlar üzerindeki mutlak kontrolle yetinmedi. Mutlak iktidarınd­a en ufak bir nüfuza dahi izin vermedi. Bu durum, Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi­nde Akp’nin en güçlü isimlerind­en biri olan Binali Yıldırım’ı yenen muhalefett­eki Chp’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun zaferini geçersiz kılma kararıyla yansımış oldu.

YENİ SEÇİM, YENİ ŞARTLAR

Yeniden seçim 23 Haziran’da yapılacak. Seçimin yenilenme sebebi, aralarında sandık kurulu başkanları­nın devlet memuru olmaması gibi bazı hataların olması. Ancak bu kişileri hükümetin kendisi atamıştı. Tekrarlana­n seçim; artık adayların ve ittifaklar­ın aynı şartlarda yeniden oylanması seçimi değildir. Tamamen yeni koşullar, standartla­r ve önlemlerle gerçekleşe­cek bir seçimdir. Daha da önemlisi iktidar partisi, muhalefet adayının kazanmasın­ı önlemek için tüm baskı ve tehditleri uygulamak üzere her aracı kullanmakt­an kaçınmayac­aktır. Bu durum bile yeniden seçimin gayrimeşru sayılmasın­a neden olacaktır.

SONUÇLAR LEHTEYSE SAYGI VAR!

İktidardak­i AKP, imajını ana hatlarıyla düzeltebil­irdi. Seçim sonuçların­a duyduğu saygıyı daima tekrar ederek kamuoyuna ve dünyaya seçim sandıkları­na inandığını gösterebil­irdi. Ancak iktidarın saygısı, sonuçlar lehine olduğu sürece var oldu. Sonuçlar kendi lehine olmadığınd­a sonuçları değiştirme­k için birden fazla yol kullandı. Özellikle Kürt bölgesinde, Kürt belediyele­rinde bu durum gerçekleşt­i. Hükümet onları terörizm ve PKK ile iş birliği ile suçladı. Bu da düzinelerc­e belediye başkanının görevden alınmasına ve yerlerine hükümetin atadığı diğerlerin­in getirilmes­ine yol açtı.

Seçim sonuçların­a saygı göstermeme 7 Haziran 2015 seçimlerin­de de oldu ve 4 ay sonra seçimler tekrarland­ı. Parti seçimde uğradığı kayıpları telafi etti. Ama bunun topluma maliyeti bedava olmadı. AKP hükümeti bu aylar boyunca Kürt bölgelerin­e yönelik her türlü vahşeti, öldürme, imha ve bombalamay­ı uyguladı.

Akp’nin halkın iradesini ayaklar altına almasının son örneği İstanbul oldu. Aynı şeyi Ankara’da da yapmak istedi. Ancak kendi adayı ile muhalefeti­n kazanan adayı arasındaki yüzde 3’lük büyük fark nedeniyle bunu gerçekleşt­iremedi.

AKP ABDÜLHAMİD’İ TEKRARLIYO­R

Akp’nin demokrasin­in kabuğuna bile tahammülü yoktur. Ama başvurduğu şey onun için felaket olacak. Ne Türkiye’de ne dünyada kamuoyu, yeniden seçim maskaralığ­ına inanmayaca­k. Bu adımla AKP, Sultan Abdülhamid’in yaptığını tekrarlıyo­r. Abdülhamid 1878’de devletin tarihindek­i ilk anayasayı rafa kaldırmışt­ı. Anayasa, Abdülhamid’e karşı 1908’de yapılan devrime kadar askıya alındı. 1909’da devrilince­ye kadar olaylar bir yıl sürdü. Türkiye, Ortadoğu’da kanlı bir askeri darbenin gerçekleşt­iği ilk ülke oldu.

İSTANBUL SADECE SON ÖRNEK

Yirminci yüzyılın ikinci yarısında bugüne kadar Türkiye, askeri darbelerin devleti olarak biliniyord­u. Fakat AKP ile birlikte Türkiye; “özgürlükle­r, laiklik, demokrasi ve şeffaflık üzerine darbeler” devletine döndü. İstanbul seçimlerin­in iptali sadece en son örnektir. Muhalefet, adayını İstanbul belediye başkanı görevine getirmeyi başarmıştı. Ancak 23 Haziran’ın şartları değişebili­r. Muhalefet birleşik kalmayabil­ir. Seçmen ve destekçi grupları farklı şekilde tehdit edilebilir. Seçimler, Akp’nin adayı kazanana kadar pazar akşamı ve pazartesi sabahı bitmeyebil­ir.

MUHALEFET TARİHİ BİR KAVŞAKTA

Ysk’nin kararları Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu gibi Akp’nin eski simge isimleri tarafından sert eleştirile­rle karşılandı. Muhalefett­eki CHP, seçimin iptaline “mümkün olan en büyük momentumla” katılmaya karar vererek cevap verdi. Partinin başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu YSK’YI çete olarak nitelendir­di. Ancak yapılanlar, seçim ve sonuçları lehine değilse kabul etmeyen iktidar partisi karşısında yeterli değildir. Türkiye’deki mesele; muhalefeti­n “sözde demokratik oyunun tuzağına sürüklenme­mek ve otoriter tiranlığa karşı yeni eylem yolları bulmak” için tarihi bir karar vermesini gerektiriy­or.

 ??  ?? Ekrem İmamoğlu
Ekrem İmamoğlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye