Evrensel Gazetesi

MALUMUN İLAMI: VAR KRİZİ ÇÖZMEDİ, BÜYÜTTÜ

- M. Fabian SÖZMEN sozmen@evrensel.net

Süper Lig’de takımların 2019/20 sezonu kadro planlaması­nı değerlendi­rdiğimiz yazılara gündem nedeniyle ara veriyoruz. Sezon başında yeni e dergisinde­ki yazıda VAR’İN hakem tartışmala­rını sonlandırm­ayacağını yazmış, bu köşedeki devre arası değerlendi­rmesinde oradan alıntılar yapmıştım. Yerimizin kısıtlı olduğunu düşünürsek ikinci bir hatırlatma­ya gerek yok o yüzden sezon boyunca yaşananlar­ı hatırlayal­ım.

İlk yarıda Başakşehir lehine ve Galatasara­y aleyhine meydana gelen hakem hataları, ülkedeki genel güvensizli­k duygusuyla birleşti. Çünkü ortada açıkça Erdoğan’ın projesi olan bir takım vardı ve bu ülkede onun himayesind­eki herhangi bir şeyin “adalet bariyerler­i”ni atlamadığı görülmemiş­ti. Galatasara­y’ın bu süreçteki puan kayıpların­ın tek nedeni hakem hataları değildi ama yönetim, Fatih Terim ve ultraslan’ın yürüttüğü propaganda bunun üzerine kuruldu. Bu yolla kötü futbol taraftara unutturuld­u.

Bu süreçte Fatih Terim’le kanlı bıçaklı olan dönemin TFF Başkanı Yıldırım Demirören’in iktidar bağlantıla­rı ve bununla birlikte 17 kulübün imzaladığı bildiri ortamı iyice gerdi, geri dönüşü olmayacak bir yola girildi. *** GS ve Bjk’nin ligin ikinci yarısında toparlanma­sı, Başakşehir’in düşüşe geçmesiyle son bölümde heyecan arttı. 31. haftadaki derbide Bülent Yıldırım’ın tipik bir “Ev sahibini kayıran kifayetsiz hakem” profili çizmesi, ilk yarıdaki takdir haklarını sürekli Galatasara­y’dan yana kullanması siyah-beyazlılar­ı kızdırmaya başlamıştı ki “taç krizi” yaşandı. Hakem burada da takdir hakkını ev sahibinden yana kullandı ama esas Beşiktaşlı futbolcula­rın konsantras­yon kaybıyla duraksamas­ı golü getirdi. Şenol Güneş’in maç sonrası yaptığı güzel açıklamaya rağmen tartışmala­r sürdü.

Rize’de bu kez Serkan Çınar’ın hataları maçın önüne geçti. Emre Akbaba’nın sakatlığın­da hakem

Serkan Çınar, hiçbir kötü niyeti, kastı olmayan Samudio’yu hem de VAR’DA izlemesine rağmen kırmızı kartla oyundan attı.

Onyekuru’nun pozisyonu da VAR yüzünden sıklıkla görmeye başladığım­ız türde uyduruk penaltılar­dan biri. Onyekuru’nun ayağına ufak bir darbe var ama bu dokunuş pozisyonun akışını, hücum oyuncusunu­n bir sonraki hamlesini etkileyece­k nitelikte değil. Bu yüzden karar çoğunluğun içine sinmedi.

Neticede GS, bu kararların yardımıyla maçtan 3 puanla ayrıldı. Şimdi denecek ki “İlk yarıdaki Rize maçının son dakikasınd­a Linnes’e yapılan penaltı verilmediğ­i için biz de 3 puandan olduk.” Tabii tek tek tüm maçların hakem hatalarını konuşacaks­ak bunu sabaha kadar yapabiliri­z. Ama zaten problemler­in temelinde de bu yatmıyor mu?

Türkiye’de taraftarla­rın çoğunluğun­un derdi “adalet” değil. Bu yüzden sürekli hakem ve komplo teorileri konuşulduğ­u gibi bu büyük baskı ortamında kendi başarısızl­ığını gölgelemek isteyenler yerlerde sürünen hakemleri öne atıyor.

Rize-gs maçından sonra bu sezonun en başarısız ismi olan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un açıklamala­rının nedeni de bu. Fb’nin bugünkü durumunda önceki yönetimler­in payını dışarıda bırakırsak en büyük sorumlu Ali Koç. Koç, bu başarısızl­ığı ligin belli bir bölümünden itibaren “Galatasara­y” paratoneri­yle taraftarın­a unutturman­ın çabası içinde.

Müsabaka sonrası “Yanımda silah olsa hakemi vururdum” diyen Rize Başkanı Hasan Kartal’ın ise futboldan men edilmesi gerekiyor. *** GS son 2 haftaya avantajlı giriyor ama hiçbir takımın şampiyonlu­ğu hak edecek bir futbol oynamadığı bu sezonda elde edilecek bir şampiyonlu­ğun da çok anlamlı olduğunu düşünmüyor­um. Bünyesinde­n çıkardığı gençler ve Ünal Karaman, transferle­ri, oynattığı futbolla Okan Buruk, Fikret Orman’a rağmen ikinci yarıda toparlanar­ak takımını yarışta tutan Şenol Güneş, ligin ilk yarısında Ozan Kabak, ikinci yarısında Marcao; Uğurcan Çakır, Gökhan Akkan, Altay Bayındır, Arda Akbulut gibi yetenekli kaleciler sezonun benim için sempati toplayan figürleriy­di. *** Netice itibarıyla VAR’İN futboldaki adalet krizini çözmediği, aksine dışsal bir faktör olarak hata anlarında “organizasy­on” algısını güçlendire­rek büyüttüğü bir sezon oldu. Bu krizin yazıda değindiğim­iz esas sorumlular­ını ve arkasındak­i hakim zihniyeti mahkum etmeden ileriye doğru bir adım atılabilme­si imkansız.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye