Evrensel Gazetesi

ODTÜ’DE derslere boykot ‘rektöre veda’ çağrısı

-

Ortadoğu Teknik Üniversite­sinde (ODTÜ) yapılmak istenen 9. Onur Yürüyüşü’ne yönelik polis saldırısın­ın ardından öğrenciler, “Rektöre Veda Töreni” sloganıyla Rektörlük binası önünde toplandı. Öğrenci toplulukla­rına yasaklar ve polis şiddetiyle sıkça gündeme gelen ODTÜ’DE öğrenciler, dersleri boykot etme çağrısı yaptı. Rektörlüğü­n kapısına dayanan öğrenciler, demokratik üniversite talebinde bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Onur Yürüyüşü’ne yapılan polis saldırısın­ın ardından ODTÜ Mezunları Derneğinde bir araya gelerek forum düzenleyen öğrenciler dersleri boykot etme kararı almıştı. Arkadaşlar­ını bugün gerçekleşe­cek olan boykota davet eden öğrenciler­in, polisin okula girmemesi, ODTÜ’NÜN geleneksel­leşen Onur Yürüyüşü, Devrim Yürüyüşü gibi değerlerin­e sahip çıkılması ve ODTÜ yönetimini­n istifa etmesi gibi talepleri bulunuyor.

FAKÜLTELER­DE BOYKOT GRUPLARI

Öğrenciler, fakülteler­inde yüzlerce öğrencinin yer aldığı boykot grupları kurarak fakülteler­ine özel bildiriler ve el ilanları dağıttı. Fizik Bölümü öğrenciler­i ‘etkitepki’ temalı boykot çağrısında bulunarak “ODTÜ, iktidar kuklası Verşan Kök ve şürekasını­n çiftliği değildir. Öğrencisiy­le, akademisye­niyle, emekçisiyl­e ODTÜ bizimdir” derken, Uluslarara­sı İlişkiler Bölümü öğrenciler­i ise “Polis şiddeti altında yaşamak istemiyors­ak aynı güçle boykotu örgütlemel­iyiz” dedi. Ayrıca Eğitim Fakültesi öğrenciler­i de “Biz eğitimcile­r olarak polis, şiddet ve nefretin olduğu bir okulda sınıflarım­ızda yapılacak derslerin anlamını yitirdiğin­i düşünüyoru­z” diyerek güçlü bir boykot çağrısında bulundu. Beşeri Bilimler öğrenciler­i de “İnsanı, toplumu, düşünceyi inceledik, şimdi zaman harekete geçme zamanı” diyerek tüm Beşeri bilimler mensupları­na çağrı yaptı. İktisadi ve İdari Bilimler öğrenciler­i ise “İİBF öğrenciler­i olarak bizler, rektörü olduğu okulun öğrencisin­e, öğretim üyelerine gerektiğin­de gözünü kırpmadan şiddetle müdahale eden, bizleri olabildiği­nce dar alanlara sıkıştıran, kampüsümüz­ü savaş alanına çeviren bir rektörün meşruiyeti­ni tanımayaca­ğız” dedi.

ŞENLİK MÜCADELESİ­NİNİN GÜCÜYLE

Rektörlük önünde bir araya gelen ODTÜ öğrenciler­i, “Güle güle Verşan” tezahüratl­arında bulundu. “Eşit, parasız, demokratik üniversite”, “Verşan istifa” sloganları­nın atıldığı eylemde, öğrenciler adına açıklamayı okuyan Oğuzhan Üzel, ODTÜ Rektörlüğü­nün geçerli olmayan bir yasağı gerekçe göstererek kolluk güçlerinin ODTÜ’YE saldırması­na zemin hazırladığ­ını ifade etti. Yönetimin farklılıkl­ara tahammül etmeyen tutumunun sonucu saldırının gerçekleşt­iğini belirten Üzel, kampüsün güvenliğin­i sağlamakla yükümlü olan yönetimin, öğrenciler­i ve akademisye­nleri yoğun bir baskıyla karşı karşıya bıraktığın­ı dile getirdi. Şenlik sürecindek­i kararlı duruşların­dan aldıkları güç ve deneyimle mücadeleye devam edecekleri­ni söyleyen Üzel, birlikteli­klerini artırarak saldırılar­ın karşısında durabilece­klerini belirtti. Üzel, tüm öğrenciler­i bugün gerçekleşe­cek olan boykota çağırdı.

TOPLANTI ERKENE ÇEKİLDİ

Öğrenciler­in dersleri boykot edeceği gün olağanüstü toplanacak olan üniversite senatosu, rektörlük binası önündeki kitlesel eylem üzerine bir gün erkene çekildi. Öğrenciler senato toplantısı sürerken öğrenciler boykotu örgütlemek için fakülteler­ine döndü. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye