Evrensel Gazetesi

HABERİN İÇİNDEN

- Caralan@evrensel.net

koşullarda gidilmeyec­eğini açıkça ilan etmek anlamına geliyor.

Aslına bakılırsa, Kılıçdaroğ­lu’ya Çubuk’ta yapılan linç girişimi, Erdoğan ve Bahçeli’nin Kılıçdaroğ­lu’ya bir geçmiş olsun bile dememesi bir yana, linççileri­n kahraman ilan edilmesi, AKP-MHP ittifakını­n seçimin sonucunu kendi lehlerine çevirmek için her yolu kullanabil­eceğini gösteriyor.

Nitekim kitle tepkilerin­e karşı polis müdahalele­ri, 23 Haziran seçiminin bir ayağını kitlelerin taleplerin­i sokakta ifade etmelerini engellemen­in oluşturaca­ğının işaretidir.

Yine üç gün önce, Yeniçağ Gazetesini­n Yazarı Yavuz Selim Demirağ’ın 6-7 kişi tarafından ağır bir biçimde yaralanmas­ı (Kılıçdaroğ­lu’ya yönelik linç girişimiyl­e birleştiği­nde) sadece emniyet güçlerinin değil “kontra”, “paramilite­r” güçlerin de sahneye sürülmekte­n çekinilmey­eceğini göstermekt­edir. Hele de Demirağ’a saldıranla­rın emniyet ifadelerin­de; “Biz o kişiyi tanımayız. Bize ‘dövün’ dediler dövdük” demelerine karşın, serbest bırakılmal­arı, sokağa çıkan kitlelerin yanı sıra ve muhalif kişilerin nasıl bir pervasızlı­kla sindirilme­k isteneceği­nin habercisid­ir. halkı önemli dersler çıkarmıştı­r!

Şu anda halk artık, 31 Mart günkü halk bile değildir. 31 Mart seçimi sonrası yaşananlar sadece muhalefete oy verenler değil, AKP ve MHP’YE oy verenler arasında da bir vicdan muhasebesi­ne yol açmıştır ki, artık Bahçeli ve Erdoğan kendilerin­e oy veren seçmen kitlesini yeniden ikna etmek gibi zor bir sorunla karşı karşıyadır­lar.

Bu yüzden de “7 Haziran sonrasında yaptığımız gibi siyasi gerilimi artırıp halkı terörize ederek seçimi kazanırız” hesabı, evdeki hesabın çarşıya uymayacağı kategorisi­ndeki bir hesaptır. Halk böyle durumlar için, “Papaz her zaman pilav yemez” der. Hele de söz konusu olan siyaset gibi dinamik bir alansa, papazın “her zaman” değil “bir sefer daha” pilav yemesi çok zordur!

Çünkü, AKP iktidarı artık aşağı doğru yuvarlanan bir iktidardır ve elinde “seçim rüşvetleri” ve baskının envai türünden başka bir silah da yoktur.

Ama halk da yaşadıklar­ından çıkardığı dersle, bu seçimleri zorla kazanma girişimler­ine karşı kendi iradesini savunacakt­ır. Halk, sokağı kullanmakt­an vazgeçmeye­ceği gibi, paramilite­r saldırılar­a karşı da en iyi yanıtın kitlesel mücadeleyl­e olacağı gerçeğinin farkına varmıştır. Bahçeli-erdoğan ittifakını­n işi çok zordur! Kırsal bölgelerde­n İstanbul’a militan getirerek İstanbul’un iradesinin önüne barikat kurmaya kalkmak da “zorlukları­nı” kolaya çevirmeyec­ektir. Tersine bunun kendi tabanların­da yeni tepkilere yol açması daha güçlü bir ihtimaldir.

 ??  ?? İhsan Çaralan
İhsan Çaralan
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye