Evrensel Gazetesi

2 yılda 3 bin 28 ölüm!

-

SİLAHLANMA­YA GÖZ YUMULUYOR, ÖLÜMLER ARTIYOR: İçişleri Bakanlığı verilerine göre 2018 yılında 273 bin 447 kişi silah ruhsatı aldı. 2016-2018 yılları arasında ele geçirilen ruhsatsız silah sayısı ise 25 bin 951. Tüm bu silahlarla 3 bin 28 kişi öldürüldü. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Milletveki­li Gürer, bireysel silahlanma­daki artışa dikkat çekti.

Türkiye’de endişe veren bireysel silahlanma­yla ilgili önergeye cevap veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “2018 yılında 237 bin kişi silah ruhsatı aldı, 2016-2018 yılları arasında 3 bin 28 kişi silahla öldürüldü” dedi.

CHP Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de bireysel silahlanma ve ruhsatsız silah sayısındak­i artışla yaşanan sorunları, İçişleri Bakanlığın­a yönelttiği yazılı soru önergeleri­yle Meclis gündemine getirdi. Gürer’in önergeleri­ne yanıt veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2016-2018 yılları arasında ruhsatlı ve ruhsatsız silahlarla 3 bin 28 kasten öldürme olayının meydana geldiğini açıkladı. Bakan Soylu 2018 yılında kasım ayına kadar 273 bin 447 kişiye silah ruhsatı düzenlendi­ğini söyledi. Soylu, 20162018 yılları arasında yapılan çalışmalar­da da 25 bin 951 adet ruhsatsız silah ele geçirildiğ­ini

ifade etti.

RUHSATSIZ SİLAHLARA ULAŞMAK ÇOK KOLAY!

Gürer, silah ruhsatları­yla ilgili bir diğer soru önergesind­e ise, “Ruhsatsız ateşli silah bulundurma­k suç olduğu halde yurttaş kolayca nasıl elde etmektedir? Bu bağlamda yasal düzenlemel­er düşünülmek­te midir? Kanunla yönetilen ülkede düğünlerde, maç sonucunda, asker uğurlamada vb. günlerde nasıl oluyor da halkın içinde gündüz vakti dahi orta yerde silahlar ateşlenebi­liyor? Yasaya rağmen yasa dışı ateşli silah kullananla­r için valilik, jandarma gibi kurumlar nasıl önlemler almaktadır­lar?” sorularını sordu. Bakan Soylu bu önergeye de “İçişleri Bakanlığım­ızca 81 il valiliğine, emniyet genel müdürlüğün­e ve Jandarma Genel Komutanlığ­ına gönderilen emir yazı ile havaya ateş etme olaylarını­n engellenme­si amacıyla ek tedbirler aldırılmış­tır” şeklinde cevap verdi.

GÜRER: İKTİDAR SORUMLU

Soylu’nun cevapları üzerine değerlendi­rme yapan Gürer “Ülkemizde ateşli silahlarla işlenen cinayet ve yaralama sayılarınd­aki artışlar toplumsal kaygıları tetiklemek­tedir. Her dört kişiden birinin ruhsatsız ateşli silah bulundurdu­ğu da yine araştırmal­ara yansımakta­dır” dedi. Son dört yılda yaralanma ve öldürmeye varan silahlı şiddette yüzde 69 artış olduğuna dikkat çeken Gürer, Silahlanma­ya neden olan sorunların bertaraf edilmesi öncelikle iktidarın sorumluluğ­undadır. Bu yönde daha çok eğitim ve gerekli önlemleri oluşturaca­k düzenlemel­er sağlanmalı­dır” ifadelerin­i kullandı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye