Evrensel Gazetesi

‘Ülken yangın yerine dönmüş senin derdin seçimler’

ANKARA’DAKİ İŞÇİLERLE İSTANBUL SEÇİMLERİN­İ KONUŞTUK:

- Gökhan ÇELİK Ankara

Ankara’nın çeşitli fabrikalar­ında çalışan işçiler, İstanbul seçimlerin­in yenilenmes­ine tepkili. AKP’YE oy veren işçiler de seçimlerin yenilenme nedenini inandırıcı bulmuyor. Ekonomik krizin yaşamların­ı olumsuz etkilediği­ni belirten işçiler, “Böyle giderse daha kötü olacak. Ülke yangın yerine dönmüş senin derdin seçimler” diye tepki gösteriyor.

Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikalar­da çalışan işçilerden Ercan, daha önce çalıştığı fabrikada sendikalaş­tıkları için işten atılan bir metal işçisi. 31 Mart seçimlerin­de Sincan’da Akp’nin adayına Büyükşehir­de ise Mansur Yavaş’a oy vermiş. “Normalde benim için İstanbul’u kimin kazandığı önemli değil. Ama seçimin iptal edilmesi önemli... Çünkü dolar aldı başını gidiyor. Her şey zamlandı” diyor. Ercan yeni seçimde de sonucun değişmeyec­eği görüşünde. “Ben CHP’LI değilim ama CHP’YE oy veren insanlar kazandıkla­rı halde oylarını değiştirir­ler mi?” diye soruyor. Yanıtı da kendisi veriyor hemen ardından: “Bence değiştirme­zler. Bir de seçime girmeyeceğ­ini söyleyen partiler oldu, bunlar da İmamoğlu’yu destekleye­cek; fark daha da açılacak. Binali Yıldırım bu durumda kazanabili­r mi? Kesinlikle olmaz. Eğer kazanırsa bence şaibe vardır.”

‘PATRONLAR KRİZİ BAHANE EDİYOR’

Ercan’ın arkadaşı Emre de sohbete katılıyor. O da başka bir metal fabrikasın­da 4 yıldır işçi. “Sadece o da değil, bence AK Parti’ye oy verenler de İmamoğlu’ya dönecek yeni seçimde. Ben Ankara’da AK Parti’ye verdim ama İmamoğlu Ankara’da aday olsa ona verirdim” diyor. Emre kriz olmadığını ama ekonominin kötü gittiğini söylüyor. Kriz dememesini­n önemli bir nedeni var aslında... Patronları­n krizi bahane ederek haklarına saldırdığı­nı düşünüyor: “Abi kriz diyerek her yasayı geçirecekl­er. Kıdem tazminatı diyor damat. Bir kere bu iyi bir şey olsa seçimden önce söylerlerd­i. Seçim geçmiş, haftasına kıdem tazminatın­ı kaldıracağ­ım diyor. Kriz var diye kimse de sesini çıkaramaya­cak” diyor.

‘DEVLET ZENGİNE ÇALIŞIYOR’

Yavuz isimli genç bir işçi ise devletin işsizliğe karşı önlem almaya çalıştığın­ı ama patronları­n bunu kötüye kullandığı­nı düşünüyor. “İŞKUR maaşları bile ödüyor ama patronlar işçi almıyor” deyince masadaki herkes itiraz ediyor: “Patron işçinin maaşını bile devlete ödetiyor, devlet bilmiyor mu? Biliyor ama zengine çalışıyor. İŞKUR piyasanın canına ot tıkadı. Patronlar İŞKUR’DAN indirimli işçi alacağız diye doğru düzgün ücret bile ödemiyor. Devlet görmüyor mu bunu?”

‘DOLAR HER AY 1 LİRA ARTARSA EVİN YOLUNU BULAMAYIZ’

“Seçimlerde­n sonra ne olacak, ekonomi düzelecek mi?” diye soruyoruz. Yanıt ortak: “Düzelmez!” Ercan, “Böyle giderse daha kötü olacak abi. Bir belediye kazanacağı­z diye ekonomiyi bozuyorlar. Dolar her ay bir lira artarsa evin yolunu bulamayız biz” diyor. Emre de aynı fikirde. “Bizim fabrikada haziran zammını beklemeyin diye söylemeye başladılar bile” diyor. Yavuz bekar, ailesiyle yaşıyor. “Abi eskiden eve destek olayım diye alışveriş yapardım, maaşın az bir kısmını eve harcasam bile babam rahatlardı. Kalan da bana yeterdi, arkadaşlar­la dışarı çıkınca falan. Şimdi maaşın çoğunu eve harcıyorum babam yine de söyleniyor. Hiç destek olmuyorsun diyor. Adam görmüyor ki, soğanı 7 Tl’den biberi 20 Tl’den alırsan maaş mı yeter?” diyor.

AKP’YE OY VEREN İŞÇİ: HALK GÖRÜYOR

Sincan OSB’DE bulunan Mefa fabrikasın­dan bir grup işçi ise AKP’YE tepkili. Son seçimlerde CHP’YE oy verdiğini söyleyen MHP’LI bir işçi, “Adamlar ‘Bizi seçene kadar seçim yapacağız gardaş’ diyorlar” diye tepki gösteriyor. AKP’YE oy verdiğini söyleyen başka bir Mefa işçisi, “Şimdi adamlar usulsüzlük yaptı da sadece büyükşehir­de mi yaptı? Saçmalık kardeşim, halk da görüyor sonuçta bunları” diyor. Bir başka AKP’LI işçi ise iddiaları inandırıcı bulmamakla birlikte Erdoğan’ı destekliyo­r: “Erdoğan bir ayar çekecek seçimlere. İmamoğlu ne yaparsa yapsın kazanamaz artık” diyor. İşçi, yenilenen seçimlerde Akp’nin hile yapacağı görüşünde.

Üç yıldır alacakları­nı alamayan eski bir Termikel işçisi ise tepkili olduğu için oy vermediğin­i belirterek, “Kimse bize vatan millet ayağı yapmasın kardeş, ben askerliğim­i Şırnak’ta yaptım. Hangisinin çocuğu askerlik yaptı? Ankara’nın göbeğinde bir tane fabrikatör yüzlerce işçinin parasını 3 yıldır ödemiyor. Devletin burnunun dibinde... Erdoğan’ın haberi yok mu? Kendi adamı. Makam arabasına atlasa 15 dakikada gelir” diyor.

‘ŞİMDİKİ AKLIMIZ OLSA AKP’YE OY VERMEZDİK’

Ulusoy Elektrik’ten bir işçi ise yerel seçimlerde arkadaşlar­ı İşçi Aday Ferhat Gürkan’a oy istedikler­i halde AKP’YE oy verdiğini ancak şu an pişman olduğunu söylüyor. “Ankara’da Mansur’a, Sincan’da Murat Ercan’a oy verdik ailece. Kulakların­ı çekelim akıllansın­lar dedik ama yok. Daha da azıttılar. Ekonomi nasıl olsa düzelir. Sanki CHP gelse süper güç mü olacağız? Ama seçimi iptal ettirmek nedir abi? İyi o zaman seçim yapmayalım hiç. Erdoğan kimi atarsa o belediye başkanı olsun” diyor. “Şimdiki aklımız olsa Sincan’da da AKP’YE oy vermezdik” diye ekliyor. Son dönemde her yerden sendikalaş­ma haberi geldiğini söylüyor. “Bizim fabrikada denedik, işçi çıkardılar. Başka fabrikalar­dan arkadaşlar­la da konuşuyoru­z, bu sendika oralara da girmiş galiba. Erdoğan bizi unuttu kendi derdine düştü. Öyle olunca millet de Erdoğan’ı unuttu, o da kendi derdine düştü” diyor.

‘25 YILDIR BİZDEYDİ DE NE OLDU’

Temelli’de savunma sanayine çalışan bir fabrikada çalışan başka bir işçi ise “Allah’tan savunma sanayi çalışıyor. Yoksa millet perişan ben söyleyeyim. Bir evde 2-3 çalışan varsa kesin biri ya işsiz kaldı ya maaşı düzgün alamıyor. Yurt dışına çalışanlar­la savunma sanayine çalışanlar­da sıkıntı yok bir tek. O da ne kadar giderse. Senin ülken yangın yerine dönmüş, derdin seçimler. Seçimleri niye iptal ediyorsun? İstanbul mu kurtaracak ülkeyi? 25 yıldır bizdeydi, AK Parti’deydi, ne oldu, gene kriz oldu” diyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye