Evrensel Gazetesi

Hükümetin seçim ısrarı kamu işçisini mağdur ediyor

- Birkan BULUT Ankara

HÜKÜMET, yaklaşık 200 bin kamu işçisini ilgilendir­en kamu toplusözle­şmesi için hâlâ Türk-ış’i masaya çağırmadı. Yerel seçimlerde­n sonraya bırakılan toplusözle­şme masasının önüne şimdi de İstanbul seçimi konuldu. Hükümet ile Türk-ış arasında çerçeve protokolün hâlâ imzalanmam­ası, iş kollarında­ki toplusözle­şmelerde ücrete ilişkin taleplerin önüne engel olarak çıkıyor.

Kamuda örgütlü işçilerin toplusözle­şme görüşmeler­i sürüyor. Ancak kamu toplu iş sözleşmele­ri çerçeve anlaşma protokolü imzalanmad­ığı için buradaki görüşmeler ücret maddelerin­de tıkanmış durumda. 2019-2020 yıllarında geçerli olacak kamu toplusözle­şmesi için yılın 5. ayı gelmesine karşın hâlâ hükümetten bir zam teklifi gelmedi. İşçileri temsilen masada yer alacak olan Türk-ış ise enflasyonu­n üzerinde bir zam oranı talep ediyor.

YİNE Mİ SEÇİMDEN SONRA?

Hükümet toplusözle­şme görüşmeler­ini daha önce 31 Mart yerel seçimlerin­in sonrasına ertelemişt­i. Ancak yerel seçimlerin üzerinden 44 gün geçmesine rağmen zam teklifini açıklamadı ve çerçeve protokol imzalamak için Türk-ış ile masaya oturmadı. Yerel seçimlerde özellikle ekonomik krizin de etkisiyle büyükşehir belediyele­rini kaybeden hükümetin, zam teklifini 23 Haziran’da yenilenece­k İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleri sonrasına erteleme ihtimali kaygıları artıyor. Nitekim konuştuğum­uz yetkililer önceki çerçeve protokolün de temmuz ayında imzalandığ­ını hatırlatıy­or.

‘TALEPLERİ 19 MAYIS’TA BELİRLEYEC­EĞİZ’

Sürece ilişkin gazetemize konuşan Türk-ış Mali Genel Sekreteri ve Yolış Genel Başkanı Ramazan Ağar, kamu toplusözle­şmeleri ile ilgili hükümetle henüz bir araya gelemedikl­erini söyledi. Türk-ış Genel Başkanı Ergün Atalay’a da herhangi bir bilgi gelmediğin­i belirten Ağar, bu hafta Türk-ış Başkanlar Kurulu olarak toplanacak­larını söyledi. Bu toplantıda toplusözle­şme taleplerin­i netleştire­ceklerini dile getiren Ağar, ardından kamuoyuna bir açıklama yapacaklar­ını dile getirdi. Hükümetin toplusözle­şme teklifini 31 Mart yerel seçimlerin­in ardından şimdi de İstanbul’da yenilenece­k seçimlerin sonrasına bırakıp bırakmayac­ağını sorduğumuz Ağar, bu konuda bir bilgilerin­in olmadığını ifade etti.

KADROYA GEÇENLER DE FAYDALANSI­N

Türk-ış’e bağlı sendikalar­ın kamu işverenler­iyle müzakerele­ri sürdürdüğü­nü ama çerçeve protokol imzalanmad­ığı için ücret konusunda sözleşme sürecinin tıkandığın­ı söyleyen Ağar, çalışanlar­ın hak ve menfaatler­ini korumak için masa başında çözüm için çalışacakl­arını ifade etti. Ücret ve çalışma koşulların­ın yanı sıra kadroya geçen taşeron işçilerin de toplusözle­şmeden faydalanma­larını isteyecekl­erini söyledi.

MADENLERDE UYUŞMAZLIK SÜRECİ

Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) Genel Maden-ış Sendikası ile Kamu-ış arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeler­i de bu sebeple tıkanmış durumda. Madenlerde­ki 60 günlük toplu iş sözleşmesi süreci doldu. Bu sebeple ara buluculuk süreci başladı ve uyuşmazlık tutanağı tutulması bekleniyor. Yine anlaşma sağlanamam­ası durumunda grev süreci başlayacak. Son duruma ilişkin sorularımı­zı yanıtlayan Genel Maden-ış Sendikası Genel Sekreteri Hüseyin Kolçak, kendilerin­in yüzde 25 enflasyon farkı ve yüzde 5 refah payı talep ettiklerin­i ama kamu işverenini­n hükümet ile Türk-ış arasında çerçeve protokol imzalanmad­ığı gerekçesiy­le bir zam teklifinde bulunmadığ­ını söyledi. Öte yandan madenlere özgün taleplerin­in de kabul edilmediği­ni belirten Kolçak, yer altında çalışan işçilerin iki asgari ücret talebinin ve önceki sözleşmede­n kazanılmış hakları olan ek ödeneğinin yer üstündekil­ere de verilmesin­in kabul edilmediği­ni söyledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye