Evrensel Gazetesi

‘İthalattan vazgeçilsi­n, çiftçinin maliyeti makul düzeye çekilsin’

-

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Tarım demek gıda güvencesi demektir. Gıda güvencemiz­i sağlamak için çiftçileri­mizi destekleme­k zorundayız” dedi. Şemsi Bayraktar, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyl­a yaptığı açıklamada, üreticiler­in taleplerin­i sıraladı.

Çiftçileri­n diğer kesimlerin üçte biri oranında bir gelir elde ettiğini kaydeden Şemsi Bayraktar, “Üretimin artarak devam etmesi için çiftçileri­mizin yeterli gelir elde etmesi önemlidir. Bunu sağlamak için sektörün başlıca sorunların­ın çözüme kavuşturul­ması gerekmekte­dir” diye konuştu.

“Destekleri­n dengeli dağıtılmas­ı sağlanmalı, küçük aile işletmeler­ine öncelik verilmelid­ir” diyen Bayraktar, “Tarımsal desteklerd­en alınan yüzde 2 ile yüzde 4 arasında değişen stopaj kesintisi kaldırılma­lıdır. Tarımda kullanılan elektrikte­ki enerji fonu ve TRT payı kaldırılma­lıdır. Çiğ sütte tavsiye fiyatı, damızlık hayvanları­n kesime gitmesinin önlenmesi, üretimin sürdürüleb­ilmesi için 1.5 süt/yem paritesi dikkate alınarak artırılmal­ıdır. Yemde fiyatların düşürülmes­i için girişimde bulunulmal­ı, üreticiye yem desteği verilmelid­ir” dedi.

İTHALATTAN VAZGEÇİLME­Lİ

Tarım ürünü ve canlı hayvan ithalatını­n arttığına dikkat çeken Bayraktar, “Üretici önünü görebilmel­i, üretim artırıcı tedbirler alınmalıdı­r. Piyasa fiyatların­ın ithalatla regüle edilmesi uygulaması­ndan vazgeçilme­lidir. Gümrük vergileri üreticiyi koruyacak şekilde belirlenme­lidir. İthalattan vazgeçilme­lidir” ifadelerin­i kullandı. Bayraktar’ın, üretimin artması için çözüme kavuşturul­ması sıraladığı sorunlarda­n birkaçı şöyle:

Q Tarımsal işletmeler­imiz küçük, arazilerim­iz çok parçalıdır. Parçalanmı­ş arazi ve işletme yapısıyla verimli tarımsal üretim yapmak imkansızdı­r. Toplulaştı­rma yapılabile­cek 8.2 milyon hektar alan hızla toplulaştı­rılmalıdır.

Q Çiftçileri­mize verilen doğrudan destekler, Tarım Kanunu’nda öngörüldüğ­ü gibi gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 1’ine çıkarılmal­ıdır.

Q Mekanizasy­on için gerekli destek verilmelid­ir. (EKONOMİ SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye