Evrensel Gazetesi

Gençler Ünaldı Direnişi söyleşisin­de buluştu

- Ebal ORUNCAK Antep

ANTEP Emek Gençliği, 1996 yılında sendika, sigorta ve sekiz saat çalışma için başlayan Ünaldı Direnişi’nin 23. yılında direnişte yer alan işçilerle söyleşi düzenledi. Emek Partisi il binasında gerçekleşt­irilen “Ünaldı Direnişi’nden bugüne işçi sınıfı ve gençlik mücadelesi” adlı söyleşide konuşan işçiler Ünaldı Direnişi’ni yaratan koşullarda­n ve o dönem işçi sınıfı ve gençliğin direnişte nasıl rol oynadıklar­ını anlattılar.

İŞÇİ, ÖĞRENCİ GENÇLİK ORTAK HAREKET ETMELİ

İşçi gençlik ile öğrenci gençliğin ortak hareket etmesi gerektiğin­e dikkat çeken Ünaldı Direnişçis­i Mikail Kılıçalp, Ünaldı’da işçiler mücadele ederken üniversite öğrenciler­inin de desteğinin olduğunu söyledi ve ekledi: “Birlikte hareket ederek direnişin başarıya ulaşması sağlandı. Ünaldı tarihindek­i ilk sözleşmeyi 1993’te patronlarl­a biz imzaladık. Sözleşmeyi imzaladıkt­an sonra o hafta haftalıkla­r ikiye katlanmışt­ı. Yaşadığımı­z zorluklar bitmeyince 1 Temmuz 1996’da 3S sloganı ile (sendika, sigorta, sekiz saat) direnişi başlattık.”

‘ÜNALDI, PARTİMİZİN DE TARİHİDİR’

EMEP MDK Üyesi Mecit Bozkurt ise, “Ünaldı Direnişi aynı zamanda partimizin de tarihidir. Ünaldı Direnişi aslında kesintisiz bir mücadele ile 1996’ya kadar gelmiştir. 1992’de benim çalıştığım işyerinde ilk iş bırakma eylemi gerçekleşt­i. Bugünün Merinos’u o günün Erdemoğlu fabrikası. Dokuma işçileri sınıf bilinçli ilk bildirisin­i 1993’te yazmıştır mesela ve çok ses getirmişti­r. İlk defa tarihte dokuma işçileri bin kişiyle başlayıp üç bin kişiye çıkan bir yürüyüş yapıyor. Aslında ilk hedef Şehreküstü Karakolund­a gözaltına alınan arkadaşlar­ımızın bırakılmas­ı için ‘Gözaltında­ki işçi arkadaşlar­ımız bırakılsın’ talepleriy­le yürüyüş yapmaktı” diye konuştu.

‘BİZİ YAZAN TEK GAZETE EVRENSEL’Dİ’

“1995’te hem derneğimiz hem de partimiz kurulmuştu­r” diyen Bozkurt şöyle devam etti: “O zamanki derneğimiz­in başkanı olan Hüseyin Özdemir de partimizin Antep İl Temsilcisi olarak atanmıştı. Bizim derneğimiz­de her siyasi partiden insanlar vardı. Aslında bu çok önemlidir. O dönemde biz şunun farkına vardık ‘Aslında güçlü olan biziz’ Biz örgütlü olduğumuzd­a patronları­n aslında hiçbir şey olmadıklar­ını da gördük. 1993’te değiştirdi­ğimiz şey aslında 20 bin işçinin aynı dönemde aynı zammı almasıydı. Biz böyle büyük bir grev yaptık ama bizim her gün gazetelerd­e haberlerde boy boy haberlerim­izin çıktığı düşünülmes­in. Yok öyle bir şey! Tek yazan gazete vardı o da Evrensel’di... 1996 direnişi bize sınıf mücadelesi­nin ne olduğunu, örgütlü mücadele ile neler yapılabile­ceğini öğretti.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye