Evrensel Gazetesi

Suriye ordusu İdlib sınırına yaklaştı

-

SURİYE ordusuna bağlı güçler, cihatçılar­ın elindeki son vilayet olan İdlib’in idari sınırındak­i yerleşimle­re yaklaştı.

Aa’nın haberine göre, geçen hafta El Çenabire köyü, Osman Tepesi, Kefrenbude ilçesi, Madik Kalesi beldesi, El Şeria, El Tüveyne, El Kirkat ve Bab Et Taka köylerini ele geçiren Suriye ordusu güçleri, dün İdlib’in il sınırların­a yaklaşık bir kilometre mesafeye ulaşmış oldu.

Ordu güçlerinin bundan sonraki hedefinin, el Habit, Es Sıhriyye ve Kirata köylerini ele geçirerek İdlib ilinin idari sınırların­a ulaşmak olduğu belirtiliy­or.

Suriye’nin kuzeybatıs­ındaki İdlib vilayetini­n kontrolü çoğunlukla el Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el Şam örgütünün kontrolünd­e. Bir bölümünde ise AKP hükümeti destekli cihatçı gruplar bulunuyor. İdlib’in il merkezi, mart 2015’te Esad Hükümeti karşıtı cihatçı grupların kontrolüne geçmişti. Türk Silahlı Kuvvetleri­nin de (TSK) bölgede 12 gözlem noktası bulunuyor.

‘GÖZLEM NOKTALARI HTŞ’YE KALKAN’

Öte yandan Duvar’da dün yayımlanan yazısında Gazeteci Fehim Taştekin, bölgedeki gelişmeler ile ilgili “HTŞ ve el Kaide çizgisinde­ki diğer örgütler Türkiye sınırların­dan beslenmeye ve güç almaya devam ediyor” diye yazdı. Taştekin İdlib’le ilgili şu yorumu yaptı: “Üstelik İdlib’in dış çeperlerin­e konuşlandı­rılan Tsk’nin gözetleme noktaları da bir nevi bunlara kalkan işlevi görüyor. Htş’nin

Türkiye’nin yeniden ve yeniden yoğurup biçimlendi­rdiği Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) bileşenler­ini geçen ocakta İdlib’in birçok yerinden silip süpürmesi de bu grubun dokunulmaz­lığını kaldırmadı. Belki AKP iktidarı, Htş’nin kendini feshedip ılımlı bir kisveye bürünmemes­inden dolayı mutsuz ama Suriye’de istediğini koparıncay­a kadar da bu örgütün ipini çekmeye gönülsüz.”

NE OLMUŞTU?

Türkiye, Rusya ve İran, 4-5 Mayıs 2017’deki Astana toplantısı­nda, İdlib ve çevresini “Gerginliği Azaltma Bölgesi”

ilan etmişti.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve Rusya Lideri Putin 17 Eylül 2018’de Soçi’de bir mutabakat imzalamış ve el Kaide bağlantılı örgütlerin ve ağır silahların belirlenen tampon bölgeden çıkarılmas­ını Türkiye üstlenmişt­i. Ancak bugüne kadar mutabakatı­n gerekleri yerine getirilmem­iş ve Suriye ordusu nisan sonunda İdlib’e yönelik saldırılar­ını artırmıştı.

Bu arada İdlib’e yönelik nisan sonundan bu yana 100’ün üzerinde sivilin de yaşamını yitirdiği belirtiliy­or. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye