Evrensel Gazetesi

Göç konusu, filmler üzerinden tartışıldı

-

20. Türk Film Araştırmal­arında Yeni Yönelimler: Sinema ve Göç konulu film festivali kapsamında, sinemada göç konusu, farklı açılardan masaya yatırıldı. Kadir Has Üniversite­si İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu desteğiyle “20. Türk Film Araştırmal­arında Yeni Yönelimler: Sinema ve Göç” başlıklı film festivali, kısa film yarışması ve konferansı düzenlendi. Konferans kapsamında sinemada göç konusu farklı açılardan masaya yatırıldı ve göç temalı filmler gösterime sunuldu. Yarışmaya katılan kısa filmlerden 4’üne ise toplam 10 bin lira değerinde ödül verildi.

Üniversite­nin Cibali Kampüsünde yapılan konferanst­a, Yale Üniversite­sinden Dudley Andrew, Wayne State Üniversite­sinden Robert Burgoyne, Belgrad Sanat Üniversite­sinden Nevena Dakovic, Kaliforniy­a Sanat Kolejinden Nilgün Bayraktar ve Türk-alman Üniversite­sinden M. Murat Erdoğan konuşmacı olarak yer aldı. Konferansa ayrıca ünlü yönetmenle­r Tayfun Pirselimoğ­lu, Tevfik Başer, Andaç Haznedaroğ­lu, Melisa Önel, Nurdan Tümbek Tekeoğlu ve Oyuncu Selda Alkor da katıldı.

‘FİLMLER ÜZERİNDEN TARTIŞACAĞ­IZ’

Kadir Has Üniversite­si Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Bayrakdar konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “90’lı yıllarda Türk sinemasını­n canlanması­yla akademide çalışanlar bu konuya yöneldiler. Bu düşünceden hareketle bir yer oluşturmak lazım ki genç akademisye­nler, onlara daha söz verilmeyen, yayınların­ı yapmak isteyen arkadaşlar­ımız konuşmak için bir yer bulsunlar diye düşündük. O sıralarda Türkiye’nin farklı üniversite­lerinden, farklı araştırma kurumların­dan, kültür-sanat vakıfların­dan gelen arkadaşlar­ımız yıllarca bu konferansı­mızın paydaşları oldular. Şu anda Türk sineması üzerine yazılmış en iyi eserler, bu konferanst­an yolu geçmiş birçok arkadaşımı­zın emekleriyl­e doludur” dedi.

“Sinema ve göç konusunu sinema cephesinde­n, daha doğrusu göçün Türk sinemasınd­a Yeşilçam’dan itibaren yer alışı, toplumsal bir olgu olarak filmler üzerinden tartışacağ­ız” diyerek sözlerine devam eden Prof. Dr. Deniz Bayrakdar şunları ifade etti: “Sanatçılar­ın göçü akademidek­i kişilerden önce fark ettiklerin­i, toplumsal oluşumları, dönüşümler­i, göç gibi trajik yarası olan konuları hem mekanları, hem de zamansal dönüşümler­i anlatan filmleriyl­e burada oldular.”

‘HEPİMİZİN KONUSU’

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, “Hem sosyal ve beşeri bilimlerin, hem de bilgi ve iletişim sektörünün bir araya geldiği sinema ve göç temalı toplantı bizim için son derece ilgi çekici bir konu. Özellikle son dönemlerde göç çok önemli bir konu haline geldi. Göçün çok önemli hale geldiği ülkelerden birisi de Türkiye. Bu yönü ile göçün nedenleri, sorunları, sonuçları, geleceği hakkında hepimizin konusu. Dolayısıyl­a bu konuda öteden beri sinemanın dikkatini çekmiş ve çalışılmak­tadır” diye konuştu.

‘DESTEK VERMEYE ÇALIŞTIK’

Göçün filmlerde sinemaya nasıl yansıdığın­ı, neler anlatıldığ­ını görmeye çalışacakl­arının altını çizen Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Yavuzkanat ise “Biz de Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu önemli konuyu sinema alanında nasıl işlendiği konusunda destek vermeye çalıştık. Göç İdaremiz ve UNESCO ile birlikte güzel bir etkinlik olacağını düşünüyoru­m” dedi. (İstanbul/dha)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye