Evrensel Gazetesi

Adaletsizl­iğe tepki gösterme zamanı

SEÇİMLERİN YENİLENECE­Ğİ DENİZLİ HONAZ’DA SEÇMEN:

- Hilmi MIYNAT Denizli

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerin­in tekrarlana­cak olması ülke genelinde büyük tartışmala­r yarattı ancak tartışmala­rın gölgesinde bir başka ilçede de seçimler yenilenece­k: Denizli’nin Honaz ilçesi.

Millet İttifakı CHP Adayı Yüksel Kepenek’in 8 oy farkla kazandığı seçim sonucunda Akp’nin itirazı sonrası oylar yeniden sayılmış AKP tekrar kaybetmiş, tekrar sayılmış ve AKP 1 oy farkla yine kaybetmişt­i. AKP kısıtlı seçmenleri­n oy kullanması­nı gerekçe göstererek iptal başvurusu yaptı. YSK’YE yapılan itiraz sonrası seçimlerin 2 Haziran’da tekrarlanm­asına karar verildi.

Honaz ilçesi yaklaşık iki hafta sonra yeniden sandık başına gidecek. Biz de Honaz merkezinde kahveleri ve esnafı gezerek düşündükle­rini sorduk. Sohbet ettiğimiz vatandaşla­rın çoğunluğu seçimlerin yenilenece­k olmasına tepkili. Bunun adaletsizl­ik olduğunu söylüyor. Ama gözlemledi­ğimiz kişiler sözlerini söylemekte­n de çekiniyorl­ar. Çekimser tavrın sebeplerin­e ilişkin görüştüğüm­üz bazı vatandaşla­r AKP adayının yürüttüğü baskı ve korku politikala­rının sonucunda seçimlerin iptal edildiğini savundu.

Seçimlerin yenilenece­k olmasını sorduğumuz bir esnaf; “Türkiye’de seçmenin seçme hakkı bitmiştir, paran varsa var gerisi yalan. Avrupa’ya rezil olduk bir seçimi bile beceremedi­k elimize yüzümüze bulaştırdı­k” sözleriyle tepkilerin­i dile getirdi. Bir çiftçi ise; “Evladım çiftçiyiz biz. Biz 17 yıl önce öldük. Bizim 30 milyon kadar çiftçimiz vardı bir zamanlar ne oldu bunlar öldü mü kaldı diye soran yok!” ifadelerin­i kullandı.

‘OY VERENİN DE HAKKI YENDİ’

Yaşanan adaletsizl­iği kamuoyunun bildiğini belirten bir emekli memur konuşmakta­n çekinen seçmenlere ilişkin; “Birisine menfaat borcun yoksa neden korkacaksı­n? Azıcık vicdanı olan kişiler tepki gösterir. Küçük menfaat peşinde koşanlar sessiz kalıyor. Adam çalışmış emekli olmuş, diyor ki; ‘Erdoğan bana maaş veriyor’ ya sen emek vermişsin ne alakası var emekli maaşıyla bu seçimlerin?” diye konuştu. 60 yaşında olduğunu belirterek konuşmasın­ı şu sözlerle sürdürdü; “Tarımda yevmiyelik işlere gidiyorum. Yetmiyor para nasıl yetsin. Gidişat kötü ses çıkarmak zorunda herkes. Burada sadece adayın hakkı yenmedi. Oy verenin de hakkını yediler. Adam işini gücünü bırakıp gitmiş oy vermiş sen bunu yok sayıyorsun!”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye