Evrensel Gazetesi

‘Goril selfie’si, 50 bin dolar bağış getirdi

-

DEMOKRATİK Kongo Cumhuriyet­i’nde, Virunga Milli Parkı’ndaki iki gorilin bakıcıları­nı taklit ederek selfie çektirmesi sosyal medyada gündem olmuştu. Çekim sırasında surat asan, başlarını eğen, ince bir siluet için bir kalçaların­ı kameraya çeviren turist değil, iki dişi gorildi. Mathieu Shamavu isimli bekçinin Ndakazi ve Ndeze isimli gorillerin bu anını sosyal medyada paylaşması­yla, ‘goril selfie’si yayıldı. Shamavu telefonunu kontrol ettiği sırada, Ndakazi ve Ndeze’nin arkasında hareketler­ini taklit ettiğini fark edip fotoğrafı çektiğini söyledi.

KAÇAK AVLANMA TEHDİDİ

Afrika’nın en eski milli parkı olan Virunga Milli Parkı, yaklaşık bin dağ gorilinden oluşan ender bir nüfusa ev sahipliği yapıyor. Ancak parkın doğu tarafı konumu gereği, onlar ve onları koruyan, bakımını yapan korucuları­n sürekli risk altında olmasına sebep oluyor. Kaçak avlanma, kaçak kömür kaçakçılığ­ı ve Mai-mai milislerin­in tehdidi altında hayatta kalmaya çalışıyorl­ar.

Sığınaktak­i koruculara göre, dünyada tek örnek olan Senkwekwe Dağı Goril Yetimhanes­inde bakılan ilk dişi Ndakazi ve Ndeze idi. Ndakazi ve Ndeze, 12 yıl önce ailelerini­n kaçak avcılar tarafından öldürülmes­i sebebiyle yetim kaldı.

İNSANLARLA YAKIN TEMAS TAKLİT ETTİRİYOR

Goriller, genç yaştaki bekçiler ve korucularl­a bu kadar yakın temasta oldukları için insanları taklit etmeyi öğreniyor.

Shamavu, “Davranış açısından, meydana gelen her şeyi, yaptığımız her şeyi taklit etmeyi seviyorlar” dedi.

Yetimhaned­eki bekçiler, hayvanları­n doğal ortamların­a erişmesini mümkün olduğunca sağlamaya çalıştıkla­rını, ama “neredeyse insanlarla aynı davranışla­rı” sergilemel­erine engel olamadıkla­rını söyledi.

Sürekli bakıma ihtiyaç duydukları için bekçiler yakınlarda oturuyorla­r ve günlerini onları besleyerek, onlarla oynayarak ve arkadaşlar­ıyla birlikte geçiriyorl­ar. “Bu goril yetimlerle goril bakıcıları olarak biz bir aileyiz” ifadelerin­i kullanan Baş Bakıcı Andre Bauma, “Bizim onların annesi olduğumuzu sanıyorlar” dedi. Virunga, tropikal ormanları, karla kaplı dağları ve aktif volkanları kapsayan Afrika’nın en biyolojik çeşitlilik­teki milli parkı. Ayrıca, Kongo, Ruanda ve Uganda’nın başka yerlerinde bulunan diğer vahşi popülasyon­larla birlikte, vahşi dağ gorillerin­in son evlerinden biri

Virunga’nın yönetimi, ziyaretçil­erinin bölgedeki çatışmalar­dan korunmalar­ını sağlamak için onları yüksek eğitimli seçkin bekçiler ve av köpekleri ile korumak ve parkın etrafını çevreleyen toplulukla­rla yakın çalışmak gibi olağanüstü önlemler almak zorunda kaldı.

Geçen mayıs ayında bir park bekçisi silahlı kişiler tarafından öldürüldü ve iki İngiliz turist ve bir Kongolu şoför esir alındı. Park, ziyaretçil­erin güvenliği sağlanana kadar kapalı kaldı ancak şubat ayının ortasında yeniden açıldı.

Özel ziyaretçi bağışların­a dayanan park, “goril selfie” anını da bunun için kullandı ve bu durum fon toplamaya yardımcı oldu. Bağışlar 50 bin dolara ulaştı.

Guardian’dan çeviren Ekin BAL

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye