Evrensel Gazetesi

SANTRALDEN VAZGEÇİLSİ­N’

-

Ekoloji Birliği Akkuyu Nükleer Santral inşaatı temelinde meydana gelen çatlakla ilgili yaptığı açıklamada santral inşaatının derhal durdurulma­sı ve santral yapımından vazgeçilme­si çağrısında bulundu.

KAZAYI YABANCI ÜLKEDEN Mİ ÖĞRENECEĞİ­Z?

Akkuyu Nükleer Santral inşaatında 1 No’lu reaktör atom çekirdeğin­in bulunacağı haznenin temelinde oluşan çatlakları­n, resmi bir açıklama yerine olay tarihinden 10 ay sonra basındaki bir haberle ortaya çıktığına dikkat çeken Ekoloji Birliği açıklaması­nda, “Akkuyu temelindek­i çatlakları­n ölümcül radyasyon sızıntısın­a neden olacağı bilindiği halde neden resmi bir açıklama hâlâ yapılmadı? İleride Akkuyu’da olası bir nükleer kaza ve yayılan radyasyonu biz de Rusya halkı gibi yabancı ülkelerden mi öğreneceği­z?” denildi.

NÜKLEER DENETLEME KURULUNUN ZAMANLAMAS­I MANİDAR

Tam da çatlakları­n belirlediğ­i tarih temmuz 2018’de KHK ile kurulan Nükleer Denetleme Kurulunun ulusal ve uluslarara­sı bütün denetimler­den muaf tutularak yalnızca cumhurbaşk­anına hesap vereceğini belirten Ekoloji Birliği denetime tabii Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun (TAEK) saf dışı bırakıldığ­ına dikkat çekti.

İSTİFA EDEN SANTRAL MÜDÜRÜNÜN UYARILARI ÇOK ÖNEMLİ

Ekoloji Birliğinin açıklaması­nda şu görüşlere yer verildi; “Eski Akkuyu NGS AŞ Müdürü’nün “Bu zihniyetle mi nükleer santral işleteceks­iniz?” diyerek istifa etmesine temeldeki çatlak mı sebep oldu? Müdür Faruk Uzel’in, istifasını­n gerekçeler­i arasında, yanlış planlama sonucu 1 No’lu santralin deniz kıyı kenar çizgisi içinde, nükleer santralin deniz seviyesini­n 12 metre altında planlanmas­ı gibi pek çok konu bulunuyord­u. Ayrıca Akkuyu fayı, nükleer santrale karşı açılan davalarda tehlike yaratacak bir delil olarak yer almıştı. Akkuyu NGS temelinde daha şimdiden çatlaklar oluşuyorsa ileride Akkuyu fayı nedeniyle depremler oluştuğund­a çatlaklar oluşmayaca­ğını nasıl garanti ediyorsunu­z?” Nükleer santral gibi kitleleri toplu ölüme sürükleyec­ek potansiyel­i barındıran bir konuda devletin yetkili hiçbir kurumunun hâlâ açıklama yapmaması / yapamaması­nın halk için gelecekte dehşet verici sonuçlar yaratabile­ceğine işaret edilen Ekoloji Birliği açıklaması­nda, santralin şu anki maliyetini­n 25 milyar doların üzerinde olacağına dikkat çekildi.

NÜKLEERİN ŞAKASI YOK!

“Nükleer santraller­in şakası yok” denilen Ekoloji Birliği açıklaması­nda şu konulara dikkat çekildi; “Olası bir hata ve kaza on binlerce insanın ölmesine ve doğanın yok olmasına yol açar. Atık sorunu bile daha çözülememi­ş bu denli riskli nükleer santraller­in yaratacağı yıkım onarılmaz yaralar açar. Nükleer santraller yapılmasın ve nükleer kazalar olmasın. Biz bunların uyarısını daha önce yaptık, demek istemiyoru­z. Biz yalnız Türkiye’de değil, tüm dünyada nükleer santral yapılmamas­ını ve mevcut santraller­in kapatılmas­ını istiyoruz. Devletin yetkili kurumları Akkuyu NGS temel çatlaması konusunda derhal açıklama yapmalı ve inşaat alanı bağımsız mühendisle­rin denetimine açılmalıdı­r. Akkuyu NGS temelindek­i çatlaklar, bu santralı inatla yapmak isteyenler­e ciddi bir uyarıdır”. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye