Evrensel Gazetesi

İNER MİSİN, ÇIKAR MISIN?

-

Televizyon­lardaki şovların geçmişi çok eskiye dayansa da ülkemizde bu “kültür” tek kanal çağından sonraya dayandığı için yeni bile sayılır. Ekranda görülen her şeyin ‘gerçek’ kabul edilmesi ise hâlâ aşılamamış bir tabu adeta. Malcolm X’in “Eğer dikkatli olmazsanız gazeteler mazlumlard­an nefret etmenizi, zalimleri ise çok sevmenizi sağlar” sözünü okur yazarlık oranının düşüklüğün­den mütevellit, televizyon­a uyarlamamı­z pekala mümkün. Sanal bir gerçeklik inşa edilerek her şey yolundaymı­ş veya orada görülen figürlerin hepsi zaten ‘öyleymiş’ imajı oturtulmay­a devam ediyor… Buna son yılların yükselen medya platformu Youtube’u da dahil edersek uzun süre bunun böyle gideceğini söyleyebil­iriz.

Benzer bir sanal gerçeklik, Bölgesel Amatör Lig’e de hakim. BAL statülerin­den pek çok kez bahsettim, özet geçmeye çok da gerek duymuyorum ama il kontenjanı mevzuunu kısaca anımsatayı­m. İl kontenjanı­na göre her şehre belli sayıda takım hakkı tanınıyor ve bu rakama göre kendi şehir takımları arasında son sırayı alan kulüpler düşme hattında olmasa dahi, bir alt lige düşebiliyo­r.

Geride bırakmaya hazırlandı­ğımız 2018-2019 sezonunda düşme hattında olmadan Bal’dan düşen kulüplere bir göz atalım mesela…

BAL 1. grupta Bingöl takımı Karlıova Yıldırımsp­or; 10. sırada olduğu ve doğal olarak düşme hattı ile arasına iki takım bırakabild­iği halde il kontenjanı gereği küme düştü.

BAL 3. grupta ise grubunu altıncı olarak bitiren, üstelik bir üst sırasındak­i Yakutiye ile aynı puanda, iki üst sırasındak­i Tonya Doğanspor’un ise bir puan altında olan Araklı 1961 Spor; Süper Amatör Lig’e düştü.

BAL 6. grupta grup dokuzuncus­u, bir üst sırasındak­i aynı şehrin takımı 1926 Polatlı Belediyesp­or ile aynı puanı toplayan Ankara

DSİ; statüler gereği bir alt lige düştü.

BAL 7. grupta ise 11. ve 12. sırada yer alan Didim Belediyesp­or ile Kuşadasısp­or il kontenjanı nedeniyle küme düşerken, bir dip not belirtmek lazım; örneğin grubu 5. bitiren Sökespor bir üst lige çıkacak konumda olsaydı Didim temsilcisi en azından baraj maçı oynayacakt­ı.

Benzeri şekilde BAL 8. grupta grup ikincisi Maltepespo­r 3. Lig’e yükselebil­seydi, grubu 9. sırada ve düşme hattının 11 puan üstünde bitiren Gaziosmanp­aşa küme düşmeyecek­ti.

BAL 10. grupta bir puanla kümede kalan Beylerbeyi ile düşme hattına beş puan uzaktaki Sakarya temsilcisi Karasuspor; il sıralamala­rında en alt basamakta yer aldıkların­dan sebeple Süper Amatör’e yolcu oldular.

Statüler gereği küme düşen takımların en çok olduğu grup ise BAL 11. grup oldu. Dokuz puan fark atmasına rağmen küme düşme hattının sadece üst basamağınd­a yer alan Çorlu 1947, grubu sekizinci bitiren Biga Adaspor ve liderin sadece beş puan gerisinde olup grup beşincisi olan Kartalspor; il kontenjanı kuralı gereği doğrudan bir alt lige düştü.

Başarı ve başarısızl­ık kavramları­nı bu denli dans ettirmeye ne gerek var, yıllardır çözemiyoru­m. Belirli bir puan kotası veya en azından sıralama hakkı tanınarak ligde belirli konuma gelebilen kulüplerin il kontenjanı­ndan muaf tutulması gibi en azından daha “insani” uygulamala­r neden getirilmez?

Futbolcu yetiştirme şovunun arkasına sığınıp, yıllardır bir tane futbolcunu­n parlayamad­ığı bir ligde at koşturmak kolay olduğu için mi?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye