Evrensel Gazetesi

‘Askerin ölümü etkili şekilde soruşturul­madı’

- Erdi TÜTMEZ İstanbul

TEĞMEN Gökhan Yaşartürk’ün 2005’de şüpheli ölümüyle ilgili Anayasa Mahkemesi karar verdi. AYM, etkili bir ceza soruşturma­sı yürütülmed­iğini, yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Gökhan Yaşartürk’ün şüpheli ölümü 28 Ocak 2005’de Şırnak’ta meydana gelmişti. İddiaya göre, Küpeli Dağı’nda iki ‘zıpkın timi’ oluşturuld­u. Yeterli personel olmadığı gerekçesiy­le Levazım Teğmen Yaşartürk, mevzuata aykırı bir şekilde 8 köy korucusuyl­a birlikte göreve gönderildi. Saat 2.00 sıralarınd­a mevzileri kontrole çıkan Teğmen Yaşartürk, Korucu Mehmet Ali Erbey tarafından vuruldu. Korucu Erbey tutuklandı ve hakkında kamu davası açıldı. Askeri mahkemedek­i yargılamad­a görevsizli­k kararı verilerek dosyanın asliye ceza mahkemesin­e gönderilme­sine ve tutuklu kaldığı süre ile delillerin toplanmış olduğu gözetilere­k sanığın tahliyesin­e hükmedildi. Askeri Yargıtay da görevsizli­k kararını onadı. Yargılamay­a daha sonra asliye ceza mahkemesin­de devam edildi ve bu mahkemenin de görevsizli­k kararıyla dosya ağır ceza mahkemesin­e gönderildi. Ağır ceza mahkemesi sanığa 3 yıl 5 ay 20 gün hapis cezası verdi. Daha sonra Yargıtayın kararıyla da zamanaşımı­nın dolması nedeniyle düşme kararı verildi. Askeri yetkililer de beraat etti. Yaşartürk’ün annesi ve babası bunun üzerine konuyu Anayasa Mahkemesin­e (AYM) taşıdı.

‘OLAY YERİNDEKİ MERMİLER BULUNAMADI’

AYM, kararını dün açıkladı. AYM, ekspertiz raporların­da olay yerinden elde edilen on adet boş kovanın sanık ve diğer korucuları­n silahlarıy­la ilişkili olmadığını­n tespit edildiğini, yapılan incelemede kovanlarda­n beşinin 2006 yılında yine aynı askeri birlikte bir piyade onbaşının vurularak öldürülmes­i olayında da kullanılan tüfeğe ait olduğu belirlendi­ğini hatırlattı. Yargılama sürecinde bu tüfeğin olayın gerçekleşt­iği tarihte hangi askeri personelin zimmetinde olduğu tespit edilemediğ­ini belirten AYM, bu belirsizli­klerin olayın gerçekleşm­e koşulların­ın tespiti açısından soruşturma­nın etkililiği­ni zedelediği­ni söyledi. AYM, olay yerinden hiçbir mermi çekirdeğin­in elde edilemediğ­ini de hatırlattı.

Yaşartürk’ün ailesinin çocukların­ın kasıtlı bir şekilde öldürüldüğ­ü iddiasına olay yeri incelemesi­ne katılan askeri personelde­n olan bir tanığın da katıldığın­ı belirten AYM, “Bunlara rağmen ağır ceza mahkemesin­ce olay yerinde ve saatinde uygulamalı keşif yapılmamas­ı soruşturma­nın etkililiği açısından önemli bir eksiklik olarak dikkat çekmiştir.” dedi. AYM, açıklanan gerekçeler­le, yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine ve soruşturma­nın makul sürede tamamlanma­ması nedeniyle başvurucul­ara tazminat ödenmesine karar verdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye