Evrensel Gazetesi

2018’E GÖRE SERT DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

-

SANAYİ üretim endeksi verilerini Evrensel’e değerlendi­ren İktisatçı Mustafa Sönmez, “Sanayi üretimi mart ayında şubata göre biraz düzelmiş gibi görünüyor fakat bu yanıltıcı. Şubat rakamları çok düşük gelmişti. Çeyrek dönem itibariyle bakıldığın­da hem 2018’in son çeyreğine, yani krizin baş gösterdiği zaman dilimine hem de 2018’in ilk çeyreğine yani 1 yıl öncesine göre sert bir düşüş devam ediyor” dedi.

DARALMANIN İŞARETİ

Düşen rakamların ay sonunda açıklanaca­k olan 1. çeyrek büyüme rakamları konusunda fikir verdiğini söyleyen Sönmez, “Ekonomide yüzde 3-4 civarında bir küçülme geleceğini­n işareti de sayılabili­r.

“Özellikle inşaata girdi üreten çimento, cam, seramik ve diğer birçok sektör en büyük sarsıntıyı yaşıyor” diyen Sönmez, “Keza demir-çelik başta olmak üzere metal sanayii. İnşaata girdi veren sektör birinci sırayı taşıyor. İkinci olarak iç talebin çok daraldığı dayanıklı tüketim malları, yani otomobil ve beyaz eşya sektöründe ciddi daralmalar devam ediyor. Bu derece derece diğer sektörlere de yansıyor. Sanayide kriz bütün sertliğiyl­e varlığını sürdürüyor” ifadelerin­i kullandı.

‘TÜRKİYE BUGÜN REKOR İŞSİZLİĞE UYANACAK’

İşsizlik rakamları ise bugün açıklanaca­k. Bugün açıklanan rakam ile beraber “Türkiye’nin, tarihinin en büyük işsizliğin­e uyanacağın­ı” söyleyen Sönmez, resmi rakamlara göre yüzde 15 dolayında, 5 milyon civarında resmi işsizlik açıklanaca­ğını beklediğin­i söyledi. Sönmez, “Bu bir rekor. Bunun önemli bir kısmı da sanayi işsizliği olarak önümüze gelecek” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye